Akciğer Kistleri ve Tedavisi
Bu yazımızda, akciğer kistlerinin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, belirtilerinin neler olduğu ve uluslararası kaynakların ne önerdiğine dair bilgiler verilir. Bu bilgilerin ışığında akciğer kistinin teşhisi, tedavisi, ameliyat yöntemleri ve riskleri, ameliyat sonrasında kaç gün hastanede kalınması gerektiği hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Akciğerde kistler doğumsal veya edinsel (sonradan oluşan) şekillerde olabilir. Bu sayfada yetişkinlerde görülen akciğer kistleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Bebeklerde ortaya çıkan akciğer kistleri ise buradan incelenebilir.
Akciğer kistleri sigara içilmesi, hava kirliliği gibi sebeplerle oluşan basit akciğer kistleri, enfeksiyonlara bağlı kistler (hidatik kist - köpek kisti gibi), bir travma sonrası oluşabilecek kistler ya da doğumsal bozuklukların sebep olduğu ancak erişkin dönemde ortaya çıkan kistler şeklinde görülebilir.
Akciğer Kisti Hastalarındaki Belirtiler
Hastalardaki belirtiler birçok farklı duruma göre değişiklik gösterir. Hastanın yaşı, kistin genişliği, akciğer içindeki yeri, amfizem, KOAH gibi durumların var olup olmaması ve kistin sebebine bağlı olarak yakınmalar değişiklik gösterir. Örneğin genç ve sağlıklı akciğer sahip bir bireyde ortaya çıkan akciğer kisti hiç bir yakınmaya sebep olmayabilirken, daha ileri yaşta veya akciğerinde belirgin başka hastalıkları olan (KOAH veya amfizem gibi) bir kişde bu kist öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalar sebep olabilir.
Benzer şekilde, parazitlere bağlı olarak ortaya çıkan (hidatik kist gibi) durumlarda hastalarda kistin büyüklüğü ve patlamış veya patlamamış olmasına bağlı olarak öksürükle ağızdan su gelmesi, ateş ve zayıflama ortaya çıkabilirken kistin erken dönemlerinde hiç bir yakınma görülmeyebilir.
Travmaya bağlı akciğer kistlerinde ise genellikle öksürük sık görülür. Bununla birlikte bazı travmatik akciğer kistleri uzun yıllar belirti vermeden kalabilirler.
Genel olarak akciğer kistleri sık öksürük, halsizlik, zaman ateş, nefes darlığı ve bazen de öksürükle ağızdan kan gelmesi yakınmalarına sebep olabilir.
Teşhis


Günümüzde en iyi teşhis yöntemi akciğerin bilgisayarlı tomografi ile incelenmesidir. Hidatik kistlerde ayrıca bazı kan testleri de yapılarak teşhis edilmeleri kolaylaştırılır. Ayrıca gerekli durumlarda bronkoskopi denilen yöntem faydalı olur.
Akciğer Kisti Tedavi Yöntemleri
Küçük ve belirti vermeyen (tesadüfen tespit edilen) akciğer kistleri için tedavi gerekli olmayabilir. Hastalar kistin büyüyerek herhangi bir soruna yol açmaması için yakın takibe alınırlar.
- Hidatik kistlerde ise hastada bir yakınma olsun veya olmasın önce antibiyotikle (Albendazole) tedavi edilmesi ve düzelme olmuyorsa veya komplikasyonlar oluşuyor ise ameliyat edilmeleri gerekir.
- Kistik fibrozis hastalığında ise tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan durumlarda akciğer nakli uygulanır.
- Travmatik akciğer kistlerinde bir komplikasyon olmadığı sürece takip edilmeleri uygun olur.
Akciğer Kisti Ameliyatı - Ne Zaman?
Akciğer kistinin yarattığı komplikasyonların (sorunların) ortadan kaldırılması veya ileride yaratacağı komplikasyonları (kanama, enfeksiyon, kansere dönüşme ve etraf yapılara bası oluşturma gibi) önlemek amacıyla cerrahi girişim uygulanır. Örneğin, boş olan kistin içerisinde enfeksiyon oluşuyor ve hasta sürekli olarak tedavi oluyor ise veya kistin içerisindeki bir damarda yırtılma sebebiyle hastanın öksürükle ağızdan kan gelmesi oluyor ise ameliyat olması önerilir. Yukarıda da anlattığım şekilde hidatik kistler eğer antibiyotik (Albendazole) tedavisi ile düzelmiyor ise ameliyatla kistin çıkartılması gerekir.
Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?
Doğumsal kistik akciğer hastalıkları (İngilizce)
Edinsel tip kistik akciğer hastalığı (İngilizce)
Akciğer Kistinde Ameliyat Yöntemleri
Akciğer kistleri operasyonlarında açık operasyon (torakotomi) yerine KAPALI OPERASYON (VATS) tercih edilmelidir.
Tek Kesi İle KAPALI Operayon (Tek Port VATS)

Bu yöntemde sadece tek 2 cm'lik bir kesiden ilerletilen kamera yardımıyla alınan görüntüler ekrana yansıtılır ve operasyon bu görüntülere bakılarak gerçekleştirilir. Ortalama olarak 3 gün sonra hasta hastaneden ayrılır. Hasta operasyondan sonra 1 hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Asistan ve uzman hekimleri için hazırladığımız tek kesi VATS yöntemi operasyon görüntüsü aşağıda izlenebilir.
Ameliyatın Riskleri
Ameliyatın riskleri düşüktür. Yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıklarının (kalp hastalıları, hipertansiyon, solunum güçlüğü, şeker, böbrek hastalıları gibi) olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşabilir. Ameliyat sonrası akciğerden hava kaçağı, enfeksiyon ve uzun hastane yatışları gerekli olabilir. Bu olasılıklar, kapalı operasyon sonrası belirgin şekilde düşüktür.
Tüm olasılıklar önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.
Tek port VATS kapalı akciğer kisti ameliyatlarından sonra 2 veya 3 gün hastane yatışı uygulanır. Yoğun bakım kalışı gerekmez.

Sorular & Cevaplar
Hasta ve hasta yakınları tarafından sorulmuş sorular ve cevapları.
Soru
Hocam merhaba, annemin bt raporunu rica etsem yorumlayabilir misiniz. Bulunduğumuz şehirde kapalı ameliyat yapılmıyor, annemin durumunda kapalı ameliyat olur mu ya da ameliyat ile alınmasa ve belli aralıklarla kontrol edilse olur mu? Rapor şu şekilde:
“Mediastinal vasküler yapılar normal genişliktedir. Kalp boyutu normaldir. Trakea ve her iki ana bronş açıktır. Ön mediastende arkus aorta ve ana vasküler yapılara yakın komşuluk göstermiş en geniş yerinde yaklaşık olarak 82x45 mm ölçülen belirgin kontrast etkileşimi göstermeyen lezyon izlenmiştir (kistğ). Olgunun kontrastlı toraks MRG ile değerlendirilmesi önerilir. Mediastende ve her iki hiler bölgede patolojik boyut ve görünümde LAP izlenmedi.
Parankim penceresinde yapılan incelemede; her iki akciğer parakiminde aktif bir infiltrasyon, kitlesel bir oluşum izlenmemiştir. Sağ akciğer üst lob posterior segmentinde fokal buzlu cam dansitesi ve komşuluğunda sekel parankimal çentiklenmeleri olan nodüler oluşum izlenmiştir (sekel değişiklikğ). Olgunun eski tetkiki var ise onunla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi önerilir. Plevral effüzyon izlenmemiştir.
Üst batın düzeyinden geçen kesitlerde; karaciğerde segment 7\'de yaklaşık olarak 32 mm çapında ölçülen kaba kalsifik alanları olan lezyon izlenmiştir (kalsifik kistğ). Kemik yapılar ve yumuşak doku planları olağandır.“ Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.
Cevap
Mediastinal kistik lezyonlar kapalı operasyon ile çıkartılmalıdır
Soru
Hocam annem seker hastasi agir korona atlattı cok kortizon yuklemisler akcigerde 3-4 cm li mantar olusmus kanli balgam öksuruyor acik ameliyat dediler ne yapacağımı bilmiyorum annen seker hastasi ve iltihapli romatizma hastasi
Cevap
Doktorlarınız haatanız için en doğru olan tedaviyi önerirler. Doktorlarınızla ayrıntılı şekilde konuşup bilgi edinin. Acil şifalar dilerim
Soru
Hocam babamın pet sonucu 66 yaşında tam teşhis koyamadılar lütfen yardımcı olun... Sol akciğer hiler bölgede üst lob ve alt lob bronşu karinasında alt lob bronşu ve sol ana bronşa endoberonşeal uzanım gösteren üst lob bronşu proksimaline bası oluşturarak desenden aortanın lateral komşuluğundan alt superior ve anterior bazal segmentte uzanım gösteren çevresinde yaygın infiltrasyon alanlarının bulunduğu düzensiz sınırlı patolojik FDG tutulumu izlenen 72 x 52 mm boyutlarında kitlesel lezyon alanı.(primer kitle)(histopatolojik korelasyonu önerilir) -Sol akciğerde üst lob posterior ve alt lob superior segmentte kitlesel lezyonun çevresinde yaygın hipermetabolik diffüz retikülonodüler dansite artışı alanları.(infiltrasyon) -Mediastende multiple sayıda kitlesel lezyona yakın komşuluk gösteren paraaortik sol hiler aortikopulmoner supkarinal prekarinal en büyüğü 30 x 28 mm boyutlarındaki lenf nodları ile sağ üst sağ alt paratrakeal sol paratrakeal ve sağ hiler ve sağ bronkopulmoner paraözefageal v ekarina inferiorda ve üst abdomende paraaortik hipermetabolik lenf nodları (öncelikle metastaz lehine yorumlanmış olup histopatolojik korelasyonu önerilir.) -Sağ akciğerde abdomende karaciğerde ve kemik yapıda patolojik hipermetabolik lezyonun izlenmediği görülmüş
Cevap
Akciğerde 3. evrede kanser şüphesi son derece yüksek kitle ve lenf nodlarında yayılma görünüyor. Biyopsi sonucuna göre tedavi planlanması gerekir. Geçmiş olsun
Soru
Eşim 30y bayan hasta sigara kullanimi yok herhangi kronik bir hastaligi yok. bt toraks ta sağ akc ust lobta 2.5cm hava kisti saptandi.1 yil önce covid gecirdikten sonra 1 yildir gecmeyen öksüruk , sirt agrisi nefes darligi ,tasikardi sikayetleri olmaya baslamisti. Ameliyat olmali mi yoksa bu sureci nasil yönetebiliriz?
Cevap
Her akciğer kisti ameliyat olmak zorumda değil. Kistin akciğer içerisinde yerleştiği yer ve zaman içerisinde büyüme olup olmaması önemli. Ameliyat kararı bunlara göre verilir.
Soru
Merhabalar
Hocam benim sol akciğerde kist var. Çekildiğim MR raporunda 7×6 çapında yazıyor. Görüştüğüm hocalarım ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ben ameliyat olmadan tedavi yöntemi var mıdır? Bitkisel ürünlerle tedavisi var mıdır?
Vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.
Cevap
Akciğerdeki kistler için bitkisel bir tedavi söz konusu değil.
Ameliyatın gerekli olup olmadığına ancak tüm filmlerinizi inceleyip sizin yakınmalarınızı ve muayene bulgularınızı bilen göğüs cerrahı karar verebilir. Daha ileri bilgi için akciğer kistleri sayfamızı dikkatli şekilde okumanızı tavsizye ederim.
Soru
Hocam kayınpederim 75 yaşında 2 ay önce safra kesesi ameliyatı oldu .Tomografide :Akciğer prankim alanlarının incelenmesinde ; Her iki akciğer alt lob bazal kesimlerde sağda 7mm kalınlıkta ,solda ise 2 mm kalınlıkta plevral efüzyon ve efüzyona komşu akciğer parankiminde yaygın kompresyon atelektazisi ve fibroatelektatik değişiklikler dikkati cekmektedir . ayrıca sol akciğer inferior lingulada ve sağ akciğer orta lob medial kesimi ile her akciğer alt lob bazal kesimlerde yer yer parankimal bant ve yamalı öncelikli planda sekel lehine düşünülen buzlu cam alanları izlenmektedir hastanın olası enfestasyon açısından klinik ile beraber ile değerlendirilmesi önerilir deniliyor
hocam bu ciddi bir hastalık belirtisimi
Cevap
Safra kesesi ameliyatı sonrası göğüs boşluğu içerisinde bir miktar sıvı bulunması nadir bir durum değildir. Bir tarafta 7mm, diğer tarafta 2mm aşırı bir miktar değil. Bir göğüs hastalıkları uzmanı tedavi düzenleyebilir. Geçmiş olsun.
Soru
Hocam Ocak 3 2022 dev hava bülü ameliyatı oldum ameliyattan 3 gün sonra ameliyat oldum 6 gün yaramdan su akmaya başladı tekrar yattım hastanede cihaz takıldı su çekmesi için şuan hala yatmaktayım doktorumun ameliyatımı başarılı yaptığı düşüncesinde değilim raporlarımda tekrar hava bülü yazıyor tekrar ürememi yaptı yoksa alınmadı çok tereddütte kaldım lütfen yardımcı olurmusunuz
Cevap
Geçmiş olsun, eminim doktorlarınız sizin için doğru olan şeyi yapmışlardır. Yeni filmde yine \'hava bülü\' yazıyorsa bunun açıklamasını en iyi kendi doktorlarınız yapabilir. Geçmiş olsun.