Bu yazımızda, bebeklerdeki akciğer kistlerinin ne olduğu, doğumsal kistik adenomatoid malformasyon (KKAM) ve pulmoner sekestrasyonu olan bebeklerin takibi ve tedavisi hakkında bilgi verilir. Bu bilgilerin ışığında Bebeklerde Akciğer Kistlerinin teşhisi, tedavisi, ameliyat yöntemleri ve riskleri, ameliyat sonrasında kaç gün hastanede kalınması gerektiği hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Değerli anne ve babalar,
Hamileliğiniz sürecinde size yapılan ayrıntılı ultrasonografi işleminde bebeğinizin akciğerinde kist veya kistler tespit edilmiş ve oluşturdukları basınç ile sağlıklı akciğeri ve kalbi baskı altına almış olabilir. Bütün bu tablo sizde doğal olarak bir endişeye sebep olabilir. Lütfen endişe etmeyiniz.
Anne karnında akciğer kisti tespit edilen bebek veya anne için yüksek olasılıkla hayati bir tehlike söz konusu olmayacak ve bebek sorun olmadan doğacaktır.
Hamileliğin sonlandırılması yapılan ultrasonografide hidrops denilen durumun tespit edilmesi veya bebekte önemli diğer hastalıkların ortaya çıkması durumunda gerekli olur.
Sadece akciğerdeki kist varlığı veya kistin kalbe basısı nedeniyle hamilelik sonlandırılması gerekmez.
Anne karnındaki bebeğin akciğerinde en sık tespit edilen kistler Konjenital (Doğumsal) Kistik Adenomatoid Malformasyon (KKAM diye kısaltılır), Pulmoner Sekestrasyon ve Konjenital (Doğumsal) Lober Amfizemdir.
Bu kistler anne karnında iken hamileliğin 20. haftasından sonra yapılan ultrasonografi ile tespit edilir. Akciğerin genellikle alt kısımlarında ortaya çıkarlar. Küçük çok sayıda kist veya tek büyük kist şeklinde olabilirler.
KKAM’li Bebeklerin Takip ve Tedavisi
Takip ve tedavi kistin büyüklüğüne, bebekte ortaya çıkan yakınmalara ve çekilen takip filmlerinde kistte büyüme, aynı kalma, küçülme veya kaybolma durumları olup olmamasına bakılarak belirlenir.
Doğumdan sonra bilgisayarlı akciğer (toraks) tomografisi çekilerek kistin ilk durumu tespit edilir.
Doğumdan 11 ay sonra yeni bir bilgisayarlı tomografi çekilerek karşılaştırma yapılır.
İlk çekilen tomografiye göre gerileme yok veya büyüme varsa kapalı ameliyatla kistli akciğer lobu çıkartılır.
Eğer gerileme var veya kistin çapı çok küçükse ameliyat gerekmez. Ancak bir hekim tarafından akciğer kistleri düzenli olarak takip edilir.
Büyük kistler ise bir yakınma veya belirti olsun olmasın bebek bir yaşına geldiğinde kapalı ameliyatla çıkartılır.
Bebekte beslenme zorluğu, sık hastalanma, büyüme geriliği, morarma ve benzeri yakınmalar yoksa 11 ay süreyle çocuk doktoru tarafından izlenir.
Bebekte bahsedilen yakınmalar yoksa 1 yaşına kadar ameliyat olması gerekmez
Ameliyat sonrası bebekte uzun dönemde fonksiyonlarında bir değişiklik olmaz.
Ameliyat çocuğun ileride solunum sıkıntısı yaşamasını ve sık enfeksiyonları ortadan kaldırır.
Doğumsal Akciğer Kistlerinde Kapalı Ameliyat Yöntemi
Açık yöntem daha ağrılıdır, iyileşme süresi daha uzundur ve büyük bir kesi ile yapıldığından ameliyat sonrası çocukta kalıcı ve oldukça uzun bir kesi izi oluşur.
Çocuk ve bebeklerde mümkün olduğunca kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir.
Bebek ve Çocuklarda Kapalı Akciğer Ameliyatı Mümkündür!
Çoğu zaman anne ve babalar bize ‘bebeklerde kapalı ameliyatın mümkün olmadığının’ kendilerine söylendiğini anlatırlar. Bu doğru bir bilgi değildir.
7 aylıktan sonra bebeklerde kapalı ameliyat mümkündür.
Kapalı ameliyat özel cihazlar (VATS) kullanılarak yüksek sayıda ameliyat tecrübesi olan cerrahlar tarafından gerçekleştirilir.
Lobektomi operasyonunu sadece 2 - 3 cm’lik bir kesiden kapalı (torakoskopi veya VATS denilen) yöntemle gerçekleştirilir.
Kapalı yöntemde açık ameliyatta olduğu gibi bebeğin kaburgalar arası açılmaz. 2 veya 3 cm tek bir kesiden ilerletilen kamera ile görüntü alınır ve özel cerrahi enstrümanlar kullanılarak hastalıklı akciğer bölgesi çıkartılır.
Bu yöntem özel tecrübe gerektirir. Sadece ileri merkezlerde uygulanır.
Ameliyat sonrası yoğun bakım zorunlu değildir. Ancak, anne ve babanın endişeleri dikkate alınarak bebek yoğun bakım ünitesine alınabilir.
Hastane kalış süresi 3 veya 4 gecedir.
Aşağıdaki forum sayfasında kapalı akciğer ameliyatı gerçekleştirilen bebek annelerinin yaşadıkları deneyimler okunabilir.
Bu genellikle akciğerin üst lobunda ortaya çıkar ve bebekte önemli solunum sıkıntısına yol açar. Bu nedenle, bazen hemen doğum sonrasında acil olarak ameliyat edilmesi gerekli olur.
Pulmoner Sekestrasyon
Normal olarak akciğerlerimizin damarları diğer sistemik damarlardan ayrıdır. Buna lise biyoloji derslerinde küçük dolaşım adı verilir. Sistemik kan dolaşımı yani büyük dolaşım ise akciğerler dışındaki kanlanmayı anlatır. İşte bu büyük dolaşımdaki bir damar eğer küçük dolaşım dediğimiz akciğer damarlarına karışır ise bu hatalı damar o akciğer lobunun çalışmamasına, kist oluşumuna sebep olur. Buna da tıp dilinde sekestrasyon adını veriyoruz. Bunu hazırlamış olduğum videoda görebilirsiniz.
Akciğer (pulmoner) sekestrasyonu akciğerin bir lobunun anormal bir damar yapısına sahip olması sonucu çalışmaz durumda olmasıdır.
Genellikle sol veya sağ akciğerin alt lobunda görülür.
Sık enfeksiyonlara ve kanamaya sebep olması nedeniyle ameliyat şarttır.
Ameliyat bebekte daha önce bir sorun olmaz ise 1 yaşıda iken gerçekleştirilir.
Ameliyatta kapalı torakoskopik (VATS) yöntemi tercih edilir. Ancak bebeklerde kapalı akciğer ameliyatları sadece bu konuda tecrübeli merkezlerde uygulanmaktadır.
Hastane kalış süresi 3 veya 4 gündür.
1 hafta sonra bebeğin kontrolü yapılır.
Bundan sonraki normal kontroller çocuk doktorları tarafından gerçekleştirilir.
Çocuklarda ilerki yaşlarda belirgin bir solunumsal sorun yaşanmaz.
Pulmoner sekestrasyonda 4 cm'lik bir kesiden ameliyatın nasıl uygulandığını anlatan ve esasen cerrahların eğitimi amacıyla hazırlanmış olan videomuzu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Sorular & Cevaplar
Hasta ve hasta yakınları tarafından sorulmuş sorular ve cevapları.
Soru
Dr bey merhaba. Öncelikle tıp bayramınızı kutlar başarılı bir meslek hayatı dilerim. Hocam 21 haftalık gebeyim. 2 gün önce dünyamızı başınıza yıkan o haberi aldık. Detaylı ultrasonda bebeğin sağ akciğerinde ccam olduğunu söyledi perinatolog ve o andan beri araştırmaya başladık. Size göğüs cerrahisi alanında bu ameliyatları yapmanız ve yaptıran hasta yakınlarının yorumlarından ulaşıyorum. Çaresiziz Dr bey. İlk bebeğimiz ve aşılama ile olan bir bebeğin tekmelerini hissederken aldığımız bu haber bizi yıktı. Ne yapmamız gerektiğini bilemez haldeyiz. Ekonomik anlamda zor ayakta durduğumuz bu süreçte daha da çaresiz kaldık. Yardımcı olursanız minnettar kalırım. Raporumuz ve USG görüntülerimiz mevcuttur. Şimdiden çok teşekkür ederim
Cevap
Çok geçmiş olsun. Sorularınıza yanıt bulmak için lütfen https://semihhalezeroglu.com.tr/tr/ameliyat/bebeklerde-akciger-kistleri sayfamızdaki bilgileri okuyunuz.
Soru
Merhabalar hocam ben şu an 21 haftalık gebeyim yapılan detaylı ultrasonda sol tarafta 1,5 cmlik ekstralobar pulmoner sekestrasyon ve kalpte mid muskuler VSD gözlendi. Bazı doktorlar aldırmamız gerektiğini bile söyledi. Çok endişeliyiz. Bizi neler beklediğine dair bilgilendirme yapabilirseniz çok seviniriz.
Cevap
Ekstralober sekestrasyon tüm doğumsal akciğer kistleri içerisindeki en zararsız formdur. Sadece bu nedenle bebeğin alınma endikasyonu yoktur. Annede hidrops denilen durum ortaya çıkarsa alınması gerekir. Takibinizi yapan doktorunuz karar verecektir. Doğum sonrası bebek 1. yaşına geldiğinde kapalı operasyonla ameliyat gerekir. Geçmiş olsun.