Bu yazımızda, Bronşektazi'nin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve belirtilerinin neler olduğuna dair bilgiler yer alır. Bu bilgiler ışığında, Bronşektazi teşhisi, tedavisi, ameliyat yöntemleri ve riskleri, ameliyat sonrasında kaç gün hastanede kalınması gerektiği anlatılır.
Bronşektazi Nedir?
Bronşektazi, akciğer içindeki hava yollarında (bronş) oluşan harabiyet sonucunda bronşların kalıcı olarak genişlemesidir. Genişleyen bronşlar elastik yapısını kaybettiği için içerisinde biriken maddelerin (tozlar, duman, partiküller, mikroorganizmalar gibi) öksürükle dışarı atılması güçleşir. Böylece, biriken maddeler bir süre sonra akciğerde enfeksiyonlara yol açar. Hastalarda sürekli solunum yolu enfeksiyonları, öksürük ve bol miktarda balgam çıkarma yakınmaları ortaya çıkar.
Aşağıdaki videoda bronşektazi belirtileri, teşhis ve tedavisi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bronşektazi Sebepleri
Genellikle bronş hasarı çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlara (kızamık ve boğmaca gibi) bağlı olarak ortaya çıkar.
Doğumsal bronş bozuklukları (Kartegenar sendromu gibi)
Kistik fibrozis
Nefes borusuna kaçan yabancı cisimler (fındık, fıstık, silgi ucu, toplu iğne ve benzeri)
Bazı nadir iyi huylu bronş tümörleri (karsinoid tümörler gibi) de bronşektaziye sebep olabilir.
Bazı hastalarda ise belirgin bir sebep bulunamaz.
Bronşektazi Belirtileri
Öksürük
Bol miktarda balgam çıkarma
Sık solunum yolu enfeksiyonları
Halsizlik
Zayıflama
Nefes darlığı
Ağız kokusu
Çocuklarda gelişme geriliğİ
Bronşektazi Teşhisi
Bronşektazi teşhisi genellikle hastanın yakınmaları ve muayene bulguları ile konulur.
Hastalardaki sık solunum yolu enfeksiyonları, bol balgam çıkarma yakınmaları oldukça belirgindir.
Normal akciğer grafileri teşhis için yeterli araçlar değildir.
Bronşektazi teşhisinde en önemli tanı aracı Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografilerdir.
Bronkoskopi her hastada gerekli değildir.
Sol akciğer alt lobda bronşektazisi olan hastamızın BT görüntüsü
Bronşektazi Tedavisi
Öncelikle antibiyotik ve nefes açıcı ilaçlarla tedavi edilir.
Postural drenaj (hastaların tercihen sabahları belli pozisyonlarda öksürerek balgamlarını çıkartmayı sağlamak) yöntemi uygulanarak bronş temizliği sağlanır
Solunum fizyoterapisi ile akciğerler güçlendirilir ve kapasitesi artırılır.
Tedaviye yanıt alınamazsa ameliyat uygulanır.
İki akciğerin de ileri derecede hasta olması durumunda akciğer nakli gerekli olur.
Bronşektazi Tedavisinde Ameliyat Ne Zaman Uygulanır?
İlaçlarla tedavi edilmesi mümkün olmuyorsa
Hastanın yaşam kalitesi bozulursa
Ağızdan öksürükle kan gelmesi durumunda
Akciğer boşluğunda iltihaplanma olursa
Sık sık hastane yatışı gerekiyorsa
Bronşektazi Ameliyatı Yöntemleri
Kaburgalar arası açılarak yapılan açık ameliyat (torakotomi) yerini kapalı (VATS-Torakoskopi) yönteme bırakmıştır.
Bronşektazide tercih edilecek ameliyat yöntemi TEK PORT VATS adı verilen kapalı ameliyattır.
Bronşektazi ameliyatı yaşam kalitesini artırmak için yapılır. Bu nedenle kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir.
Bronşektazide Kapalı Ameliyat (Tek Port VATS)
Bu yöntemde 3 veya 4 cm’lik bir adet kesi yapılır buradan bir kamera ve ilave cerrahi aletler ilerletilir. Kaburgalar arası genişletilmeden hastalıklı akciğer lobu çıkartılır.
Ameliyat yaklaşık olarak 2 saat sürer. Hastaların büyük bölümü ameliyattan 4 veya 5 gün sonra taburcu olurlar.
Ameliyat sonrası ağrı çok daha az olduğundan normal yaşama dönmek açık ameliyata göre belirgin şekilde daha hızlı olur.
Bronşektazi – kapalı ameliyat sonrası görünüm
3,5 cm bir kesi ile gerçekleştirdiğimiz bronşektazi ameliyatı ABD merkezli Göğüs Cerrahisi Organizasyonu CTSNET tarafından 2014 yılının en yaratıcı ve eğitici operasyonlarından biri olarak seçildi.
Ameliyat sonrası kanama, zatüre, enfeksiyon, akciğerlerden hava kaçağı olması gibi riskler mevcuttur. Bu durumlar hastaların %5-7’sinde görülebilir. Bronşektazili akciğer lobunun çıkartılması (lobektomi) durumunda 30 gün içerisinde vefat oranı binde 8 ile yüzde 1,5 arasında değişir. Sağ veya sol bir akciğerin tamaında ortaya çıkan bronşektazilerde ise ameliyat sonrası komplikasyon oranları daha yüksektir.
Sorular & Cevaplar
Hasta ve hasta yakınları tarafından sorulmuş sorular ve cevapları.
Soru
Merhaba Hocam.yaşım 38.Yılda 3-4 defa kanama (öksürürken) oluyor.Tahmini 20 dak sonra kendiliyinden duruyor.Toplam yarım bardak açık rekli kan geliyor.5-6 yıldır çözüm bulamıyoruz.BT çekidi defalarca,ama hep doktorlar ciddi bişey yok dediler.ama hayat kalitemi düşürüyor.hep aklımda kalıyor ki acaba yinemi kanayacak diye rahatsız oluyorum.Ne yapmamı öneriyorsunuz?
Teşekkür ederim
Cevap
Eğer tomografinizde gerçekten bu kanamayı açıklayacak bir durum yoksa kanamanızın boğaz bölgesinden gelme olasılığı var. Bir KKB doktoruna başvurmanız gerekir. Geçmiş olsun
Soru
Sayın hocam -Annem 78 yaş 5 yıl önce akciğerinde 3 milim kist leke vardı zamanla nefes alma azaldı ve şimdi günlük 18 saat makineye bağlı nefes alıyor.tansiyon-kalp yetmezliği -epilepsi başlangıcı -bedende su toplaması -gibi muhtelif hastalıkları var -
KONTRASTSIZ TORAKS BT-kardiotorastik indeks fizyolojik sınırlardadır.KALP BOŞLUKLARI GENİŞTİR.-her iki akciğerde reaksiyon bronşektazileri izlenmiştir onlara eşlik eden dinroekalektatik dansite artımları mevcuttur İnterstisyel akciğer hastalıkları ile uyumlu olabilir.Sorum şu ameliyat olabilirmi -makinadan kurtulabilirmi V.S cevaplama istirham ricaediyorum
Cevap
Bu bilgiler ışığında (interstisyel akciğer hastalığı) hastaya tedavi için ameliyat önerilebilir bir durum mevcut değil.
Soru
Saygı değer hocam annem 73 yaşında 1 yildir gecmeyen öksürük ve balgam şikayetleri üzerine çekilen kontrassız BT çekiminden sonra Bronşektazi teşhisi kondu dün itibariyle,raporu birde siz yorumlayabilirseniz,çok memnun olurum hocam teşekkürler şimdiden
Trakea ve ana bronş açıktır.Medisatenel alanda,bazıları kalsifiye milimetrik lenf nodları izlenmiştir.Torakal aortada cidar kalsifikasyonları izlenmiştir. Kalp normal büyüklüktedir.Perkardiyel plevral effüzyon saptanmadı.Kesitler parankim penceresinde değerlendirildiğinde : Her iki akciğerde plevral çentilerinde eşlik ettiği yer yer fibrotik sekel değişiklikler lehine değerlendirilen dansite artımları izlenmiştir.Sol akciğer alt lob süperior segmentte 4,5 milim çapında ölçülen periferal parankimal nodül izlenmiştir.Sağ akciğer orta lob medial segmentte buzlu cam dansitlerinin de eşlik ettiği havabronkogramlarının izlendiği subsegmentel kollaps-konsolidasyon ve komşuluğunda yine infiltrasyona ait olabilecek 7 milim çapında nodüler dansite izlenmektedir.Vertepralarda dejeneratif değişiklikler izlenmiştir.Kesitlere giren karaciğer parankiminde kalsifik fokuslar izlenmiştir.
Cevap
Bu raporda bronşektazi tanımlanmamış. Daha doğru bilgilenme için lütfen filmlerinizi incelem olanağı olan doktorlarınıza danışınız.