Akciğer Kanseri ile İlgili Sorularınızı, Prof. Dr. Semih Halezeroğlu’na iletebilirsiniz.
Bu yazımızda, Hidatik Kist'in ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, belirtilerinin neler olduğu ve uluslararası kaynakların ne önerdiğine dair bilgiler verilir. Ek olarak, Hidatik Kist'in teşhisi, tedavisi, ameliyat yöntemleri ve riskleri, ameliyat sonrasında kaç gün hastanede kalınması gerektiği hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu akciğer tomografisinde sağ akciğerde yer alan 2 adet hidatik kist görülmektedir.
İki tedavi yöntemi vardır: ilaç (albendazol) ve ameliyat ile kistlerin çıkartılması.
Halen ilaç tedavisi her hastada kistin tamamen iyileşmesini sağlayamadığı için cerrahi tedavi çok daha sık kullanılmaktadır.
İlaç tedavileri genellikle cerrahi tedavinin mümkün olmadığı, çok yaygın hastalığı olan kişilerde veya kist ameliyatısonrasında nüks oluşumunu önlemek için kullanılır.
Bu paraziter hastalık, oluşturduğu kistler ile çoğalır. Hidatik kistler akciğerde büyüyerek çoğalır ve başka organlara (örneğin; karaciğer, böbrek ve beyin gibi) yayılırsa bu durumda tedavi edilme olasılıkları çok azalır. Sebep olacakları solunum sıkıntıları, karaciğerde safra yollarında tıkanma, beyinde baskı oluşturarak önemli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, hastalığın mutlaka acil olarak tedavi edilmesi gerekir. İlaç tedavileri düzelme sağlamadığı durumda ameliyat ile kistler çıkartılmalıdır.
Bu konudaki “Resection of intrathoracic and subdiaphragmatic hydatid cysts” başlıklı yazıdan ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
1. Açık Ameliyat: Bu yöntemde hastalığın olduğu taraftaki göğüs kafesi genellikle 5. ve 6. kaburgalar arasından açılır. Kist veya kistler akciğer dokusuna zarar vermeyecek şekilde boşaltılır. Bu esnada kistin göğüs boşluğu içerisine yayılmasını önlemek için gerekli tedbirler alınır.
2. Kapalı - Endoskopik Yöntem: Endoskopik yöntem 5 veya 10 milimetre keralar kullanılarak göğüs boşluğu açılmadan yapılan ameliyat yöntemidir.
İleri derecede tecrübe gerektirir.
Ameliyat sonrası hasta konforu daha iyidir.
Endoskopik / kapalı ameliyat hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Risk durumu kistin bulunduğu diğer organlar (akciğer, karaciğer, böbrek, beyin gibi) ile ilgili bozuklukların varlığı, hastanın yaşı ve genel durumu, kistin patlamış ya da patlamamış olması, büyüklüğü gibi durumlarla yakından ilgilidir. Ameliyat sonrası hava kaçağı oluşması, enfeksiyon, uzun süre dren olması gibi durumlar gelişebilir. Bu durumlar önceden bilinerek gerekli önlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.
Hidatik kist ameliyatı sonrasında ortalama hastanede kalış süresi 3-4 gündür.