Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40

14 Bronşektazi Belirtileri Nedir? Bronşektazi Neden Olur?

14 Bronşektazi Belirtileri Nedir? Bronşektazi Neden Olur?

Bronşektazi belirtileri nedir? Bronşektazi neden olur? Birçok belirti ile karakterize olan bronşektazi hastalığı, akciğer hastalıklarından bir tanesidir. Tıpkı diğer akciğer hastalıkları gibi hastanın ciddi manada sağlığını etkileyebilir. İlerlediği evreye kadar da hastanın işlevselliğini düşürüp hayat kalitesini azaltır.

Solunumu oldukça güçleştiren bu rahatsızlığı maalesef birçok hasta yaşamaktadır. Hastalar ve hasta yakınları bu rahatsızlık hakkında bilgi edinmek istemekte, bu yüzden araştırma yapmaktadır. Özellikle bronşektazi belirtileri ve sebeplerini öğrenmek istemektedirler. Bunları bilmek hastanın daha bilinçli olmasını sağlamaktadır.

Bronşektazi Nedir?

bronşektazi-belirtileri
bronşektazi-belirtileri

Bronşektazi, bronş genişlemesi olarak kısaca tanımlanabilecek bir hastalıktır. Akciğer içerisindeki hava yollarında oluşan tahribat sonucunda bronşların kalıcı bir şekilde genişlemesidir. Genişleyen bronşların normal ve esnek yapılarını kaybetmesi, içerisinde biriken maddelerin dışarı atılmasını çok zorlaştırır. Yaşanan bu durum neticesinde zaman içerisinde akciğerde enfeksiyon oluşur.

İltihaplı bir hastalık olan bronşektazi, solunum yollarında mukusun birikmesine ve atılamamasına neden olur. Bu da kalıcı akciğer hasarına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Bronşektazinin acilen tedavi edilmesi gerekir çünkü enfeksiyonun ilerlemesi durumunda hasta ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabilir. Bronşektazi belirtileri arasında en belirgin olanı sık ve uzun süren öksürük nöbetleridir.

Bronşit ve Bronşektazi Farkı Nedir?

Bronşektazi, enfeksiyon hastalıkları gibi herhangi bir nedenle akciğer hava yollarının yani bronşların tahribat görerek genişlemesidir. Kimi zaman bronşit ile karıştırılan bronşektazi, bronşitten farklı bir hastalıktır. Bu hastalıkta, bronşitten farklı olarak bronşlar (akciğer hava yolları) kalıcı olarak genişler.

Kimi araştırmalara göre bronşektazi, en az diğer kronik akciğer hastalıkları kadar yaygın görülen bir sağlık problemidir. Bronşit ve bronşektazi farklı hastalıklar olduğu için alınacak sağlık hizmetleri de farklı olacaktır.

Bronşektazi Neden Olur?

Bronş genişlemesi, genelde akciğerde ortaya çıkan enfeksiyonlardan dolayı meydana gelmektedir. Enfeksiyonun akciğere girmesi ile birlikte bronşlar genişler ve kalınlaşır. Bu durum hastanın ciddi seviyede rahatsızlık hissetmesine ve çeşitli belirtiler göstermesine neden olur. Bu rahatsızlığın birçok sebebi bulunabilir.

Kimi zaman bir hastalığın sonucu olarak iltihaplanmaya bağlı bir şekilde ortaya çıkan bu hastalık kimi zaman da bir hastalıktan bağımsız iltihaplanmaya bağlı bir şekilde oluşur. Bronş hasarı, çoğu zaman çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlara bağlı bir şekilde meydana gelir. Bronşektazinin sebepleri şunlardır:

  • Bağışıklık sistemindeki bozukluklar
  • Geçirilmiş tüberküloz (verem)
  • Doğumsal bronş bozuklukları
  • Nefes borusuna kaçan yabancı cisimler
  • Kistik fibrozis
  • Bazı nadir iyi huylu bronş tümörleri
  • HIV
  • KOAH
  • Diyabet
  • Crohn ve kolitis ülseroza
  • Romatizmal ya da bağ dokusu hastalıkları

Bronşektazi Belirtileri Nedir?

bronşektazi-belirtileri

Çok çeşitli bronşektazi belirtileri bulunmaktadır. Bronşektazi rahatsızlığı, başka bir hastalığın sonucu olarak gelişebilir. Yani herhangi bir hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Bununla beraber başka bir hastalığa bağlı olmaksızın da gelişebilir. Bronşlarda çeşitli sebeplerden ötürü iltihaplanma olabilir ve bu da bronş genişlemesine yani bronşektaziye sebep olabilir.

Öksürük nöbetleri ve sık sık balgam çıkarma ile karakterize olan bu hastalık birçok belirti ile kendini gösterir. Bronşektazi belirtileri çok çeşitli olmaktadır. Bunlar solunumla ilgili zorluklar başta olmak üzere hastayı zorlayan ciddi belirtilerdir. Bronşektazi belirtileri 14 tanedir. Peki bronşektazi belirtileri nelerdir?

14 Bronşektazi Belirtileri Nedir? Bronş Genişlemesi Belirtileri

Bronş genişlemesi yani bronşektazi belirtileri çok sayıda ve çeşitlidir. Bronşlarda iltihaplanma sonucu görülen genişleme beraberinde birtakım belirtileri de getirmektedir. Bronşektazi belirtileri arasında yer alan ve en yaygın belirti olan kronik ve inatçı öksürük, akciğer kanserinde de kendini göstermektedir. Bronşektazi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Öksürük
  • Sık solunum yolu enfeksiyonları
  • Bol miktarda balgam çıkarma
  • Nefes darlığı
  • Ağız kokusu
  • Halsizlik
  • Çocuklarda gelişme geriliği
  • Zayıflama
  • Bronşektazi çomak parmak
  • Hemoptizi
  • Zatürre ve ateş
  • Gece terlemesi
  • Göğüs ağrısı
  • Hırıltılı solunum

Bronşektazi Tedavisi Nasıl Olur?

Bronşektazi tanısı nasıl konur? Bronşektazi nasıl tedavi edilir? Bronşektazi, fark edildiği andan itibaren hemen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hastaların, bronşektazi belirtileri hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çünkü bronşektazi belirtileri hakkında bilgi sahibi olan hastalar, bu belirtilerin bronşektaziye işaret edebileceğinin farkında olup doktora başvurabilirler.

Bronşektazi belirtileri göz ardı edilmemelidir. Hastaların tedbirli olması gerekir. Bu hastalığın tedavisi, hastalığın belirtilerine ve sebebine göre değişmektedir. Ayrıca tedavi noktasında hastanın öyküsünün alınması ve detaylı tetkikler yapılması da gerekmektedir. Bronşektazi belirtileri görüldüğünde erken tedavi olunması çok önemlidir. Bronşektazi tedavileri şu şekildedir:

Bronşektazi hastalığında göğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, ekibi ile birlikte çok başarılı tedaviler gerçekleştirmektedir.

Bronşektazi Kurtulma Yolları Nelerdir? Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?

bronşektazi-belirtileri

Bronşektazi belirtileri görüldüğünde erkenden tedavi olunması gerekir. Bronşlarda iltihabın ilerlemesi hastanın çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya gelmesine yol açabilir. Bu nedenle hastaların bronşektazi belirtileri göz ardı etmemesi ve tedbirli davranması gerekmektedir.

Bütün hastalar gibi bronşektazi hastalarının da sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi ve kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekir. Kesinlikle sigara ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme de hastaların dikkat etmesi gereken konulardandır.

Bronşektazi Ölümcül müdür?

Bronşektazi belirtileri ciddi belirtilerdir. Bronşektazi, kalıcı bir akciğer hastalığıdır. Bu nedenle bu hastalığa sahip olanlar ömür boyu dikkatli olmalı ve hastalığını takip etmelidir. Bronşlarda çeşitli sebeplerden ötürü oluşan enfeksiyonlar akciğere hasar verir. Bu durumun ilerlemesi durumunda bronşektazi, hasta için ölümcül bir hale bürünebilir.

Bronşektazi tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Hastalığın ilerlememesi ve ölümcül bir hale gelmemesi için erken tedavi olunmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Bronşektazi belirtileri ve sebepleri konusunda sıkça sorulan başka sorular da bulunmaktadır. Bronşektazi belirtileri ve nedenleri, bronşektaziye dair çokça bilgi verip hastaları bilinçlendirse de merak edilen başka sorular da bulunmaktadır.

1 – Bronşektazi Nasıl Teşhis Edilir?

Bronşektazi belirtileri görüldüğünde doktorlar bronşektaziden şüphelenirler. Bununla beraber; hastanın hikayesi, fizik muayenede elde edilen dinleme bulguları, kan ve balgam analizleri sayesinde bronşektazinin tanısı konulabilir. Tüm bunlar bronşektazi tanısı koyma noktasında yeterli gibi görünmektedir.

Fakat hem daha net ve sağlıklı tanı için hem de hastalığın yaygınlığının saptanması için yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi kullanılmaktadır. Bu sayede hastalığın varlığına dair daha detaylı bilgiler edinilmekte ve hastalığın tanısı daha kolay bir şekilde konulmaktadır. Bu, tanı noktasında kesin sonuç verir. Solunum fonksiyon testleri de hastalığın tanısında kullanılabilmektedir.

2 – Bronşektazi Tehlikeli mi?

Bronşektazi, ciddi bir solunum veya akciğer hastalığıdır. Bu hastalık solunum yollarındaki yapısal bozukluktan ötürü meydana gelir. Bu nedenle bireyin nefes alıp vermesini güçleştirir. Bronşektazi, tıpkı diğer akciğer hastalıkları gibi, gündelik hayatı zorlaştıran, hastanın işlevselliğini düşüren, konforunu azaltan ve ilerleyen evrelerde daha ciddi sonuçlara yol açabilen bir rahatsızlıktır.

Bu nedenle hastalığın ilerlememesi adına belirtileri iyi anlamak, bu belirtileri dikkate almak ve tedbiri elden bırakmayarak erken tedavi olmak gerekir.

3 – Bronşektazi Hastalığına Ne İyi Gelir?

Her şeyden önce alanında uzman bir profesyonele gözükmeniz, uzman doktorunuza muayene olmanız en uygun ve sağlıklı olanıdır. Uzman doktorunuz, geçirdiğiniz bu hastalığı detaylı bir şekilde tetkik ettikten sonra durumunuza en uygun tedavi yolunu izleyecektir. Bronşektazi yaşayanlara doktorlar tarafından genellikle antibiyotik ve nefes açıcı ilaçlar tavsiye edilir.

Ayrıca solunum fizyoterapisi ile akciğerlerin kapasitesi artırılarak güçlendirilir. Bazen bronkoskopi uygulanarak bronşlar temizlenir ve bunun çok ciddi faydası olur. Eğer bronşektazi hastalığında bahsedilen bu tedaviler başarılı sonuçlar vermezse ameliyat uygulanır.

4 – Bronşektazi Akciğer Filminde Çıkar mı?

Bronşektazi hastalığını geçiren hastalar birçok olumsuz durum yaşar. Bu olumsuz durumlar hastanın konforunu ciddi manada azaltır. Örneğin bronşektazi hastalığında hastalar genellikle bol miktarda balgam çıkarma ve sık sık solunum enfeksiyonu geçirmektedir. Bu durumdan muzdarip olan hastalara normal akciğer grafisi çekilir. Fakat bronşektazi akciğer röntgeni ile tam olarak anlaşılamamaktadır.

Bu içerikleri gördünüz mü?
0 0 votes
Puanlayın
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments