Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40
Amfizem, akciğerde yer alan hava keseciklerinin zarar görerek genişlemesi ve bu durum sonucunda solunum yetmezliği rahatsızlığına yol açan bir hastalıktır. İşte, konuya dair tüm detaylar! Bu yazımızda, hastalığın nasıl oluştuğu, tedavi yöntemleri, ameliyatı, ne zaman ameliyat olunması gerektiği ve riskleri hakkında bilgiler verilir. Ek olarak, ameliyat yöntemleri ve ameliyat sonrası kaç gün hastanede kalınacağı ile sorularınıza da cevaplar bulabilirsiniz.

Akciğerde Amfizem Nedir Tıp? Akciğer Amfizemi Neden Olur?

Amfizem
Amfizem
Akciğer dokusunun, uç hava yollarının anormal ve kalıcı genişlemesi ile ortaya çıkan kronik hava yolu hastalığıdır. Sigara içilmesi, tütün mamüllerinin tüketimi amfizemin en sık görülen sebebidir. Sürekli kirli havaya maruz kalmak ve genetik hastalıklar da diğer sebepleri arasında sayılabilir.

Amfizem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık ilaçlar ile tedavi edilen bir hastalıktır. İlerleyen durumlarda solunumu sağlayabilmek için ilave mekanik destekler de gerekli olabilir. Ayrıca rahatsızlık, göğüs hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilir. Bununla birlikte hastalığın bazı ileri durumlarında hekiminiz size ameliyat uygulanabileceğini söyleyebilir. Bu durumda göğüs cerrahının görüşüne başvurulur; gerekli değerlendirmeler ve ilave testler yapıldıktan sonra cerrahi işlem uygulanabilir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, uygun tedavi yöntemleri ile hastalara en iyi şekilde destek olmaktadır.

Amfizem Belirtileri Nelerdir?

Akciğerdeki hava keselerinin zarar görmesi ile ortaya çıkan bu hastalığın en yaygın belirtisi nefes darlığıdır. Nefes darlığına yol açmasının yanında diğer önemli belirtileri ise şu şekildedir;
Belirtiler
Nefes darlığı Uyku problemi
Balgam ile birlikte gelen öksürük Zihinsel bulanıklık
Hırıltılı solunum Depresyon
Göğüs enfeksiyonlarına yatkınlık Endişe
Parmaklarda oluşan renk değişimi Kilo kaybı
Tükenmişlik hissi Yorgunluk

Amfizem Tipleri

AmfizemÖzellikle hastalarda sigara tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, akciğerdeki hava keselerinin iltihaplanmasına neden olur. 55 yaş üstü kişilerde hastalığa yakalanma riski yüksek olmaktadır. Peki, hastalarda görülen tipleri nelerdir?

1 – Sentriasiner Amfizem Nedir?

Hastalık akciğerde meydana geldiği bölgeye, akciğerde ilerlemesine ve bölgede oluşturduğu tahribata göre farklı tiplere ayrılır. Bu tipte hastalık, genellikle akciğerin üst bölgelerinde görülür. Ayrıca respiratuar bronşiyol bölgelerde hasar meydana getirir.

2 – Paraseptal Amfizem Nedir?

Bu tipte, rahatsızlık akciğer uç alanında ve akciğerlerin çevresinde ortaya çıkmaktadır.

Amfizem Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Sadece tek bir akciğeri veya iki akciğeri ayrı ayrı zamanlarda açık yöntemle ameliyat etmek veya endoskopik yöntemle (Videotorakoskopi – VATS) bu işlemleri yapmak mümkündür. Bu yöntemlerle akciğerlerin dış kısmında yer alan içi hava dolu çalışmayan alanlar çıkartılır ve sağlam akciğerlerin gelişmesi sağlanarak hastanın nefes alması kolaylaştırılır. Her iki meme altından geçen bir kesi veya göğüs kemiğinin açılması ile her iki akciğere tek seansta müdahale etme olanağı da vardır. Bu seçimi hastaya ve rahatsızlığın durumuna göre yapmak gerekir.

Neden Amfizem Ameliyatı Olmam Gerekir?

Bu hastaların ameliyattan fayda görebilecek olanları çok az orandadır. Nadir olarak ilaçların yeterli olmadığı, ilerleyen hastalık durumunda hastanın ömrünü uzatmak amacıyla cerrahi girişim uygulanması gerekli olur. Böylece, nefes alındığında akciğerlerdeki boşluklar içerisinde kalan çalışmayan hava alanları çıkartılır ve kalan sağlıklı akciğer ile daha rahat nefes alınması sağlanabilir.

Amfizem Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Ameliyat yönteminin tercih edildiği hastalar bulunmaktadır. Ancak gerçekleştirilen ameliyatın bazı riskleri mevcuttur. Açıklanacak olursa;
  • Akciğerlerden hava kaçaklarının olması,
  • Uzun süre yoğun bakım tedavisi gereksinimi,
  • Kanama
  • Tekrar operasyon uygulanması
  • Enfeksiyon ve
  • Vefat görülebilir.
Bu riskleri azaltmak için ameliyat öncesi gerekli tedbirler alınmış olmalı ve riskler en aza indirilmelidir.

Ameliyat İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?

Sağ ve sol akciğerler için iki ayrı seansta yapılacak işlemlerin her birinden sonra hastanede 7-10 gün arasında kalınmalıdır. Bazı durumlarda tek taraflı operasyon da yeterli olabilir. Bu durumda ikinci taraf için operasyon hastanın yakınmalarının ortaya çıkması sonrasında birkaç ay ile bir kaç yıl arasında da yapılabilir.

Amfizem Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Akciğerlerin etrafındaki hava dolu ölü boşluk alanları çıkartılır. Bu alanlardan hava kaçakları olmasını önlemek için özel tedbirler alınır. Ameliyat sonunda göğüs boşluğu içerisine dren yerleştirilir ve ağrı olmasını önlemek amacıyla özel bir (epidural) katater kullanılır. Ameliyat sonrası hasta 1 veya 2 gün yoğun bakımda takip edilir.

Amfizem Hastaları Kaç Yıl Yaşar?

Bu rahatsızlığa sahip kişilerde; hastalığın şiddetine, evresine, hastanın yaşına, başvurulan tedaviye göre yaşam süresinde değişiklik gözlenir. Yani hastalar için şu kadar yıl yaşar şeklinde bilimsel bir açıklama söz konusu değildir.

Amfizem Öldürür mü?

AmfizemTıbbi bir tedavinin gerekli olduğu önemli bir akciğer hastalığı olan bu rahatsızlığının, zamanında teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekir. Çünkü aksi bir durumda ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?

Belli kriterlere sahip hastaların ameliyat tedavisi ile daha uzun süre yaşadığı kanıtlanmıştır. Hangi hastalarda cerrahi tedavi uygulanabileceği ancak göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanlarının birlikte karar vermesi ile tespit edilebilir. Grafik, cerrahi (LVRS) yapılan hastalarda ölüm oranlarının ilaç tedavisi alanlara göre daha düşük olduğu görülmektedir.

Amfizem Hakkında Sık Sorulan Sorular

Amfizem ne demek tıp ile ilgili merak edilen pek çok soru bulunur. Hastalığın evresi, belirtileri ve bu hastalığa neyin sebep olduğu gibi sorular hastalar tarafından araştırılmaktadır. Bu sorular ise şu şekildedir;

1 – Amfizem Ne Anlama Gelir?

Akciğerdeki hava keselerinde meydana gelen hasar sonucu genişlemenin yaşanması ve bu durum sonucunda solunum yetmezliğinin görüldüğü bir hastalıktır. En belirgin belirtisi, nefes darlığı olmaktadır. Bu hastalığın yüksekliği sırada solunum akışından meydana gelen bozulma neticesinde, kandaki oksijen içeriği de azalma gösterir.

2 – Amfizem ve KOAH Aynı mı?

Bu rahatsızlık, akciğerdeki hava keseciklerinin ve yollarının parçalanması ya da genişlemesi anlamına gelir. Yani solunumla alınan hava, akciğerde kısıtlanarak kalır ve alveollere iletilemez. Bahsedilen duruma ise KOAH (Kronik obstrüktif akciğer rahatsızlığı) adı verilmektedir.

3 – Amfizem Nasıl İyileşir?

Hastalığın durumuna göre çeşitli ilaç tedavileri kullanılmaktadır. İlaçlar sayesinde nefes yollarında bulunan kasların rahatlatılması ve hastaların daha kolay nefes alıp vermesi sağlanır. Tedavide kullanılan ilaçlar arasında; çeşitli antibiyotikler, bronkodilatörler, inhaler steroidler vardır.

4 – Sigarayı Bırakınca Amfizem Geçer mi?

Hastalığın evresine göre tedavi şekli değişiklik gösterir. Hasta yorumları incelendiğinde, sigarayı bırakmanın tedavide çok önemli olduğu belirtilmektedir. Yani hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla, sigaranın bırakılması büyük önem taşır.