Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40

7 Adımda Akciğer Nodül Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

7 Adımda Akciğer Nodül Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer nodül belirtileri, nadiren ortaya çıkan semptomlardır. Vakaların önemli kısmında bu semptomlar ortaya çıkmaz ve nodüller, rutin kontroller veya farklı hastalıklar için yapılan tetkiklerde fark edilir. Bazı vakalarda ise nodülün büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak bir takım semptomlar görülebilir. Yazının devamında, akciğer nodül belirtileri ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Akciğer Nodül Belirtileri Nelerdir?

 

Akciğer Nodül Belirtileri
Akciğer Nodül Belirtileri

Akciğer nodülleri, çapı 3 cm’den küçük, çoğunlukla düzgün sınırları olan yuvarlak şekilli yapılardır. Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan nodüller, genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Nadiren ortaya çıkan akciğer nodül belirtileri aşağıdaki gibidir:

1 – Öksürük

İnatçı ve geçmeyen öksürük, akciğer nodül belirtileri arasında yer alır. Farklı tedavilere rağmen devam etmesi, akciğere ilişkin şüphelerin oluşmasına neden olan bir işarettir. Bazı vakalarda, öksürük ile birlikte kan gelebilir. Kan gelmesi, durumun daha ciddi olduğunu gösterir.

2 – Nefes Darlığı

Nodülün boyutuna ve konumuna bağlı olarak hava yollarını daraltması ya da dokulara baskı yapması durumunda nefes darlığı meydana gelebilir. Bu tip durumlarda hastalar rahat nefes alamaz ve oksijen ihtiyacını karşılamak için daha hızlı nefes almaya çalışır. Akciğer nodül belirtileri arasında olan nefes darlığı, farklı şiddette görülebilir.

3 – Hırıltılı Solunum

Akciğer nodül belirtileri arasında yer alan hırıltılı solunum, nodüllerin solunum yollarını daraltmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Her nefeste hırıltılar duyulur. Duyulan bu sesler bazen düşük şiddetteyken, bazen ise daha belirgin olabilir.

4 – İştah Kaybı

Açıklanamayan ve nedeni bilinmeyen iştah kaybı da akciğer nodül belirtileri arasında yer alır. Çoğunlukla kötü huylu tümörlerin bu yönde etkilere neden olduğu tahmin edilir. Süreklilik gösteren bir iştahsızlık durumunda, hastaların zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekir.

5 – Yorgunluk

Yorgunluk ve halsizlik, malign türdeki nodüllerin belirtileri arasında kabul edilir. Söz konusu semptomlar aynı zamanda akciğer nodül belirtileri içerisinde de yer alır. Kanser hücrelerinin aşırı enerji tüketmesi ve aktif olması, vücudun yorgun düşmesine neden olabilir.

6 – Göğüs Ağrısı

Nodül, konumu ve boyutu itibariyle dokulara ve sinirlere baskı yapabilir. Bu tür durumlarda göğüs bölgesinde belirgin bir ağrı oluşur. Derin nefes alırken, egzersiz yaparken veya ağır bir işte çalışırken akciğer nodül belirtileri arasında olan bu ağrı daha belirgin hale gelebilir.

7 – Enfeksiyon

Akciğer nodül belirtileri arasında yer alan enfeksiyonlar, sık sık kendini yeniler. Enfeksiyon tedavisine rağmen bir süre sonra yeniden ortaya çıkar. Bu durumun nedeni ise nodüllerin konumundan kaynaklı olarak enfeksiyon olasılığını ciddi şekilde artırmasıdır.

Her ne kadar akciğer nodül belirtileri sayısı fazla olsa da bunların nadiren ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Birçok vakada herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Belirtilerin ortaya çıkmaması nedeniyle birçok insan, akciğerlerindeki nodüllerden haberdar dahi olmaz. Nodüllerin önemli kısmının iyi huylu olması ve tedavi gerektirmemesi de bu durumun oluşmasında etkilidir.

Akciğerde Nodül Neden Olur?

Akciğer Nodül BelirtileriAkciğer nodülleri, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenlere dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Kategori Hastalık/Neden Açıklama
Akciğerde Tümör Olmayan (Bening) Nedenler Bakteriyel Enfeksiyonlar Pnömoni gibi enfeksiyonlar, nodüllere yol açabilir.
Tüberküloz Tüberküloz, akciğerlerde nodüle oluşumuna neden olabilir.
Mantar Enfeksiyonları Histoplazmoz veya aspergilloz gibi mantar kaynaklı enfeksiyonlar nodüllerin ortaya çıkma nedenleri arasındadır.
Sarkoidoz Sistemik bir hastalık olup akciğerlerde anormal yapıların oluşumuna yol açabilir.
Hamartom Akciğerin iyi huylu tümörüdür ve çoğunlukla tedavi gerektirmez.
Romatoid Artrit Otoimmün bir hastalık olup akciğerde nodül oluşumuna neden olabilir.
Akciğerde Kötü Huylu (Malign) Nedenler Akciğer Kanseri Primer akciğer tümörleri, çoğunlukla hızlı büyüme ve çevre dokulara invazyon gösterir.
Metastaz Akciğer dışında başlayan kanserlerin akciğerlere sıçraması sonucu nodüller görülür.
Prekanseröz Lezyonlar Kanser öncesi oluşumlar olup, düzenli takip veya erken müdahale gerektirir.

Akciğer nodüllerinin kendi içerisinde çok farklı nedenleri vardır. Nedenlerin önemli kısmı, kötü huylu olmayan sınıfında yer alır. Bu durum, nodüllerin önemli bölümünün de iyi huylu olmasına yol açar.

Akciğer Nodülleri Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer nodül belirtileri nadiren ortaya çıktığı için tanı, çoğunlukla rutin kontroller sırasında konulur. Milimetrik boyutta olan nodülleri akciğer grafisinde fark etmek zordur. Bunun yerine bilgisayarlı tomografi (BT) tercih edilir. BT görüntüsünde, çok küçük boyuttaki nodüller dahi görülür.

Teşhis, akciğerlerde nodül varlığının tespit edilmesinden ibaret değildir. Bu nodülün iyi veya kötü huylu, yüksek veya düşük riskli olduğunun tespiti de son derece önemlidir. Zira bir tedavinin veya takibin gerekli olup olmaması, tamamen bu süreçle ilgilidir.

BT ile teşhis edilen nodüller büyük oranda iyi huyludur ve tedavi gerektirmez. Ancak nodülün kötü huylu olması durumunda cerrahi işlemle çıkarılması gerekir. Çıkarılmadığında ise akciğer kanserine dönüşür ve cerrahi müdahale şansı kaçabilir. Tüm bunların yanında iyi huylu bir nodülün gereksiz yere cerrahi işlemle çıkarılması, hastaların ameliyat komplikasyonlarına maruz kalma riskini ortaya çıkarır. İşte bahsedilen hususlar nedeniyle BT ile tespit edilen nodülün iyi veya kötü huylu olduğunun belirlenmesi gerekir.

Nodülün durumunun net şekilde ortaya konması için biyopsi yapılır. Biyopsi ile alınan parça patolojiye gönderilir ve gelen sonuca göre tedavi veya takip kararı verilir. Bu süreçte akciğer kanseri belirtileri nadiren olduğundan, tıbbi tetkiklerin sonuçları temel belirleyicilerdir.

Akciğer Nodülleri Nasıl Değerlendirilir​?

Akciğer nodül belirtileri veya rutin kontroller üzerinden tespit edilen nodüller, belli kıstaslara göre değerlendirilir. Bu değerlendirmede, şu hususlar dikkate alınır:

  • Boyut
  • Tür
  • Hasta öyküsü

Nodülün boyutu, yüksek veya düşük riskli olması konusundaki en önemli işaretlerdendir. Söz konusu yapıların boyutları, çok büyük bir oranda küçüktür ve 1 cm’nin altındadır. Düşük boyutları nedeniyle akciğer nodül belirtileri de nadiren ortaya çıkar. Boyutla birlikte risk de belirgin şekilde artar. Örneğin; çapı 3 mm’den küçük olan nodüllerin kanser olma olasılığı %0,2 iken, çapı 20 mm’den büyük olanlarda söz konusu oran %64 seviyesine kadar çıkar.

Boyut önemli bir etkendir, ancak tek başına değerlendirilmez. Örneğin; akciğerde 7 mm nodül var korkuyorum diyen biri için boyutla birlikte nodülün yapısına ve sınırlarına da bakılır. Sınırların düzensiz olması, riski ciddi anlamda artırır. Ayrıca dansite özellikleri de dikkate alınır. Nodülün solid, buzlu cam veya subsolid görünümde olması, önemli bilgiler verir.

Yapılan değerlendirme sonucunda nodülün yüksek riskli veya kötü huylu olduğu tespit edilirse tedaviye ihtiyaç duyulur. İyi huylu olduğunda hem tedaviye hem de takibe ihtiyaç duyulmaz. Düşük riskli olduğunda ise sadece takip edilmesi yeterli kabul edilir.

Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir​?

Akciğer Nodül BelirtileriAkciğer nodül belirtileri her ne kadar yaygın olmasa da rutin kontrol ve farklı hastalıklara yönelik tetkiklerle teşhis edilen çok sayıda hasta vardır. Değerlendirmeler sonucunda bu nodüllerin yüksek riskli olduğuna karar verilir veya patoloji sonuçlarına göre kötü huylu olduğu tespit edilirse tedavi sürecine başlanır. Tedavi, cerrahi işlemle nodülün çıkarılmasıdır.

Kapalı ve açık olmak üzere iki farklı yöntem uygulanır. Nodülün konumu ve büyüklüğünün uygun olması durumunda kapalı yöntem tercih edilir. Kapalı yöntemde, göğüs boşluğunun yan kısmından bir kesi açılır ve içeriye bir kamera gönderilir. Elde edilen görüntülerle nodülün yeri tespit edilir. Özel bir tıbbi aletle nodül çıkarılır ve kesi kapatılarak işlem tamamlanır. Tedavi sayesinde (varsa) akciğer nodül belirtileri ve kanser riski de ortadan kaldırılır.

Uygulanan tedavinin başarılı olması için prosedürün deneyimli göğüs cerrahisi uzmanları tarafından yapılması önemlidir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu alanın en önemli cerrahlarından biridir ve nodüllerin çıkarılması konusunda deneyimlidir. Akciğer nodül belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Akciğer Nodülü Kaybolur Mu​?

Akciğerde nodül tespit edilen bazı vakalarda nodüllerin zamanla küçülmesi ve kaybolması söz konusu olabilir. Ancak bu durum nadiren yaşanır ve takibin yapılaması gerektiği anlamına gelmez. BT ile teşhis edilen nodüllerin mutlaka yakından takip edilmesi gerekir. Hastaların, bunların kendiliğinden kaybolmasını beklemesi, takip ve tedavi süreçlerine uymaması, ciddi bir risktir.

Akciğer Nodül Belirtileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akciğer nodül belirtileri ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Akciğerde Nodül Öksürük Yapar Mı?

Tıpkı diğer akciğer nodül belirtileri gibi öksürük de nadiren ortaya çıkar. Birçok vakada öksürük semptomunun çıkmadığı veya görülmediği bilinen bir durumdur.

2 – Akciğer Nodülü Kaç mm Olursa Ameliyat Gerekir?

Ameliyat kararı için sadece nodül boyutuna değil, nodülün özelliklerine ve hastada bulunan risk faktörlerine de bakılması gerekir. Sigara geçmişi, daha önce kanser geçirme durumu, ailede akciğer kanseri öyküsü olanların bulunması gibi faktörler, riski ve dolayısıyla da ameliyat olasılığını artırır.

3 – Akciğer Nodül Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Akciğer nodül belirtileri nadiren ortaya çıkar. Birçok vakada görülmediği bilinmektedir.

4 – Akciğer Nodülleri Hangi Yiyecekler Yok Eder?

Nodüllerin yok olması, yalnızca tıbbi süreçlerle gerçekleşir. Bazı durumlarda nodüllerin kendiliğinden küçülmesi söz konusu olsa da bu durum nadiren yaşanır.

5 – Akciğerdeki Nodül Nasıl Temizlenir?

Akciğer nodül belirtileri veya rutin kontrollerle tespit edilen bu yapılar, cerrahi işlemle akciğerlerden alınır. Bitkisel kürler veya benzeri yöntemlerle nodüllerin temizlenme olasılığı yoktur. Doktor onayı olmadan bu tür kürler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bu içerikleri gördünüz mü?
0 0 votes
Puanlayın
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments