Akciğer sönmesi neden olur? Akciğer sönmesi, akciğer ile alakalı hastalıklardan biridir. Pnömotoraks ve atelektazi olmak üzere iki farklı şekilde görülebilen akciğer sönmesi, birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Akciğer sönmesi yaşayan bireyler, bazı sıkıntılar yaşayabilir. Bu sıkıntılar, kişinin hayatını ciddi manada olumsuz etkileyebilir. Bu sıkıntıların giderilmesi için doktora başvurulması şarttır.
Akciğer sönmesi neden olur sorusunun birçok cevabı bulunur. Öncelikle birçok rahatsızlığın akciğerde çeşitli sorunlara yol açabileceğini bilmek gerekir. Akciğerler vücudun önemli birer organıdır ve aynı zamanda hassas bir yapıya sahiptir. Birçok zararlı durum, akciğerleri olumsuz etkileyebilir. Bunların farkında olmak ve tedbirli davranmak gerekmektedir. Peki akciğer sönmesi neden olur?
Akciğer Sönmesi Nedir?
Akciğer sönmesi neden olur? Bilimsel adı pnömotoraks olarak adlandırılan akciğer sönmesi; akciğerin dışındaki plevral boşluğa hava girmesi olayıdır. Plevral boşluğa havanın girmesi, akciğerlerin genişlemesini önler ve büzüşmesine sebep olur. Bundan ötürü kişi nefes darlığı ve ani göğüs ağrısı gibi şikayetler yaşar. Bu hastalıkta, farklı nedenlerden dolayı göğüs boşluğuna hava dolar ve dolan hava, akciğerde baskı yaparak genişlemesine engel olur.
Pnömotoraksta, hava göğüs kafesinde akciğerler arasındaki boşluğu doldurur ve akciğerlere baskı yapar. Böylece akciğer havasını kaybeder ve genişleyemez, büzüşür. Bu hastalık meydana geldiği alan ve etkiye göre, kimi zaman ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu sebeple erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Akciğer sönmesi neden olur sorusunun cevabı akciğer sönmesi tipine göre değişir. Akciğer sönmesi iki farklı biçimde oluşur:
Akciğer Sönmesi Tipi | Açıklaması |
Pnömotoraks | Pnömotoraks tipi akciğer sönmesi, halk arasında doğrudan ‘’akciğer sönmesi’’ olarak bilinen tiptir. Çoğu zaman yaşanan akciğer sönmesi bu tipi ifade eder. Pnömotoraksta, akciğerin çevresinde meydana gelen bir baloncuğun patlaması sonucu akciğer ile kaburgalar (göğüs duvarı) arasında hava birikir. Bu durumda akciğer, dıştan gelen basınçtan kaynaklı olarak sönme yaşar ve içine hava dolmaz. |
Atelektazi | Atelektazi tipi akciğer sönmesi ise soluk borusunda balgam birikmesi veya soluk almayı güçleştiren tümör gibi sebeplerden ötürü gerçekleşir. Bu durumlardan dolayı akciğere yeteri miktarda hava giremeyebilir. Atelektazi tipi akciğer sönmesinde, belirli bir bölgeye hava girişi olmamasından dolayı akciğerde sönme olur. |
Akciğer Sönmesi Belirtileri Nelerdir?
Pnömotoraks, doğrudan solunumu ve göğüs bölgesini etkileyen bir problemdir. Çünkü göğüs boşluğuna hava dolması, akciğere baskı yaparak onun rahatça genişlemesini engeller ve büzüşmesine sebep olur. Bu durum da nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetleri beraberinde getirir.
Bu hastalığın belirtilerine tam manasıyla hakim olmak gerekmektedir. Böylece belirtiler yaşandığında bu hastalığın yaşanıyor olabileceği bilinir ve hemen doktora başvurulabilir. Göğüs hastalıkları göz ardı edilecek hastalıklar değildir. Bu nedenle solunum ya da göğüs bölgesi ile ilgili yaşadığınız en ufak sorunda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz. Akciğer sönmesi çeşitli belirtilere sahiptir. Pnömotoraks belirtileri şu şekildedir:
- Göğüs Ağrısı
- Nefes Darlığı
- Öksürük
- Morarma
- Şişlik
- Halsizlik
- Taşikardi
Akciğer Sönmesi Kimlerde Görülür?
Akciğer sönmesi kimlerde görülür sorusu kullanıcılar tarafından sık sık sorulmaktadır. Bu hastalık, her yaştan insanda görülebilmektedir. Bu hastalık, en çok tedbirsiz yaşayan ve sağlıksız alışkanlıkları bulunan insanlarda görülmektedir. Bazı kişilerde bu durum spontane bir şekilde gelişmektedir. Yaşam süresi içinde spontane bir şekilde gelişmesi durumu sıkça görülmektedir.
Bununla birlikte bazı risk grupları da bulunmaktadır. Zayıf yapılı, uzun boylu, esmer tenli ve 20 – 25 yaş aralığında bulunan erkeklerde bu hastalığın görülme olasılığı daha fazla olmaktadır. Kadınlarda ise adet dönemlerinde, çikolata kistleri nedeni ile akciğer sönmesi görülebilmektedir. Bu hastalıkta, erkekler kadınlara göre daha çok risk altındadır. Erkeklerde bu hastalık kadınlara göre daha sık görülmektedir.
Akciğer Sönmesi Ölümcül müdür?
Akciğer sönmesi tehlikeli mi? Bu hastalığın tehlikeli olup olmadığı, ölümcül risk taşıyıp taşımadığı hastalar ve hasta yakınları tarafından çok sık merak ediliyor. Pnömotoraks, nadiren de olsa ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Akciğer kanseri gibi ölümcül risk taşımasa da hastalığa bağlı olarak gerçekleşen sonuçlar eğer ciddileşirse (akciğer zarı hasarı gibi) ölümcül risk taşıyabilmektedir.
Akciğer sönmesi durumunda, akciğerin etrafındaki balonun patlaması sonucu eğer akciğerin etrafında biriken hava çoksa bu kalp ve akciğerde baskı oluşturabilir. Bu durum da ani tansiyon düşmesine neden olabilir. Bu hastalıkta belirtileri görmezden gelmemek, hastalığı geçiştirmemek ve olası riskleri dikkate alıp bir an önce doktora başvurmak gerekmektedir.
Akciğer Sönmesi İyileşir mi?
Akciğer sönmesinde iyileşme süresi, uygulanan tedaviye göre değişmektedir. Genellikle tedavi işlemi sonrasında birkaç gün içinde hastalar iyileşmektedir. Bronkoskopi işleminden sonra hastalar çok kısa süre içerisinde düzelmektedir. Pnömotoraks yaşayan hastaların tedavi sonrasında 2 – 3 gün içinde tamamen iyileştikleri görülmektedir.
Hastanın bağışıklık sisteminin gücü iyileşme süresinde belirleyicidir. İyileşme sürecinde kullanılan hastalığa yönelik ilaçlar da etkilidir. Elbette ilacın yan etkileri de dikkate alınmalıdır.
Akciğer Sönmesi Tedavisi
Bu komplikasyonun tedavisinde farklı yaklaşımlar söz konusudur. Tedavi için mutlaka hastanın öyküsünü doğru ve detaylı şekilde edinmek gerekir. Bu nedenle de hastadaki belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belirtiler nefes darlığı, göğüs ağrısı, sırt ağrısı gibi belirtiler olabilmektedir. Bu belirtilere göre hedefe yönelik tedavi yöntemi belirlenir.
Ayrıca sönme miktarı, hastanın kronik rahatsızlığının bulunup bulunmadığı ve daha önce akciğer sönmesi yaşayıp yaşamadığı gibi bilgiler de bilinmelidir. Kimi vakalarda hastalar yalnızca izlenir ve bulgular değerlendirilir. Belirtilerin belirgin olduğu hastalarda, göğüs boşluğundaki havanın özel bir enjektörle çekilmesi, dren takılması ya da kapalı ameliyat yöntemi ile tedavi gerçekleştirilir.
Göğüs Cerrahisi alanında ülkenin önde gelen doktorlarından Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, akciğer hastalıkları tedavisinde oldukça başarılı müdahaleler yapmaktadır. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı olan Halezeroğlu, ekibiyle beraber göğüs cerrahisi alanında ciddi tedaviler gerçekleştirmektedir.
Akciğer Sönmesi Neden Olur?
Akciğer sönmesi neden olur? Bu hastalıktan mustarip olan hastalar hemen akciğer sönmesi neden olur sorusuna yanıt aramaya başlarlar. Akciğer sönmesi neden olur sorusunun birçok cevabı bulunmaktadır. Akciğer sönmesi, tipine göre farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Akciğerle ilgili çeşitli hastalıklar, diğer organlarla ilgili rahatsızlıklar, nefes ve nefes yolu ile ilgili rahatsızlıklar veya kalple ilgili hastalıklar başta olmak üzere birçok durum akciğer sönmesine sebep olabilir.
Zira akciğer sönmesi, birçok duruma bağlı olarak gelişebilen genel bir kavramdır. Birçok durum, akciğerlere çeşitli nedenlerle hava gitmemesine ve böylece akciğerin sönmesine neden olabilir. Bu yüzden akciğer sönmesi neden olur sorusunun birçok cevabı vardır. Çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşen akciğer sönmesi, hastaya ciddi manada rahatsızlık verebilir. İşte akciğer sönmesi neden olur sorusunun yanıtları…
Akciğer Sönmesi Neden Olur? İşte 9 Sebebi!
Akciğer sönmesi neden olur? Pnömotoraks tipi akciğer sönmesi çoğu zaman akciğer çevresinde meydana gelen baloncukların patlaması sonucu olur. Bu patlama, akciğerin içindeki hava basıncını artırır. Bu durum da akciğerin tamamının veya bir kısmının sönmesine neden olur. Bu durum daha çok genç, uzun boylu ve zayıf yapılı erkeklerde görülmektedir. Peki akciğer sönmesi neden olur? İşte akciğer sönmesinin 9 sebebi!
- Uçak seyahati veya dalgıçlık gibi ani basınç değişikliklerinin yaşandığı durumlar
- Göğüs bölgesine isabet eden sert ve delici yaralanmalar
- KOAH, kistik, fibröz, akciğer kanseri, zatürre gibi akciğer dokusuna zarar verebilen hastalıklar
- Sigara kullanımı
- Kadınlarda adet dönemleri
- Travma
- Mekanik ventilasyon
- Hava kistleri
- Genetik faktörler
Sık Sorulan Sorular
Akciğer sönmesi neden olur konusu hakkında bireylerin merak ettiği çokça soru bulunmaktadır. Akciğer sönmesi neden olur konusuyla alakalı sıkça sorulan sorulardan bazıları şu şekilde…
Akciğer Sönmesi Tehlikeli midir?
Akciğer sönmesi tehlikeli midir? Akciğer sönmesi ölümcül müdür? Akciğer hastalıkları kişileri genellikle korkutmaktadır. Zira vücudumuzda hayati öneme sahip olan organlardan biri akciğerdir. Bireyler, nefes alıp vermeden sorumlu olan akciğer ile ilgili bir rahatsızlık olduğunda doğal olarak hemen endişeye kapılırlar. Akciğer sönmesi nadir olarak ölümcül sonuçlara sebebiyet vermektedir. Akciğer sönmesi olduğunda gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Doktorun müdahalesi ile hastalık kontrol edilir.
Akciğer sönmesi her ne kadar büyük ve ölümcül bir hastalık gibi görünmese de tedbirli davranmakta fayda vardır. Zira pnömotoraks tipi akciğer sönmesinde akciğerin çevresindeki balonun patlamasıyla akciğerin etrafında biriken hava çoksa bu hava akciğer ve kalbe baskı yapabilir. Bu durum da ani tansiyon düşmesine sebep olabilir.
Akciğer Sönmesi Nasıl İyileştirilir?
Akciğer sönmesi neden olur sorusu kadar akciğer sönmesinin tedavisi de merak edilmektedir. Pnömotoraksın tedavisinde başlıca kullanılan üç yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden ilki, plevral boşluktaki havanın boşaltılması ile pnömotoraks bölgesinin ortadan kaldırılmasıdır. Akciğer sönmesinde en sık kullanılan tedavi yöntemi budur.
Akciğer sönmesi (pnömotoraks) tedavisinde ikinci yöntem ise hava kaçağının kontrol altına alınmasıdır. Bir diğer yöntem ise hastalığın tekrarının engellenmesidir.
Sönmüş Akciğer Kendini Yeniler mi?
Akciğer sönmesi olduğunda bunun tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer sönmesi tedavisinde uygulanan temel prensip, göğüs boşluğunda biriken havayı tahliye etmek ve akciğer üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Bu amaçla, göğüs boşluğuna yerleştirilen bir tüp vasıtasıyla hava boşaltılır. Hastaların büyük bir kısmında bu tedavi yeterli olur ve ameliyata ihtiyaç duyulmaz. Çünkü akciğerdeki yırtık alanı birkaç günde kendini yenileyerek kapanır.
Akciğer Sönmesi Neden Kaynaklanıyor?
Akciğer sönmesi neden olur? Akciğer ile göğüs duvarı arasındaki boşluğa hava girdiğinde ya da sızdığında bir pnömotoraks oluşur. Birçok hasta akciğer sönmesi neden olur sorusuna cevap aramaktadır.
Pnömotoraks, bir akciğer sönmesi şeklidir. Bu oluşan pnömotoraks kısmi veya tam olabilir. Bu durum; kör ya da delici bir göğüs yaralanmasından, bazı tıbbi prosedürlerden ya da altta yatan akciğer hastalığına bağlı hasarlardan kaynaklanabilir. Bu sebeplerin dışında kimi zaman, bariz bir sebep olmaksızın da ortaya çıkabilir.