Timoma nedir? Timoma; bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan, T lenfositlerin gelişmesinden sorumlu olan timus bezinden kaynaklı bir tümördür. Nadir görülen bu tümör, çoğunlukla iyi huyludur ve yavaş büyüyen bir eğilim gösterir. Kendisini çevreleyen bir kapsül içerisinde gelişir. Tedavinin gecikmesi durumunda kapsülün dışındaki alanlara yayılmaya başlar. Yazının devamında, timoma nedir sorusunun detaylı yanıtını bulabilirsiniz.
Timoma Nedir?
Timus bezi, ergenlik dönemine kadar bağışıklık sisteminin önemli bileşenlerinden biridir ve T lenfositlerin yapımından sorumludur. Göğüs kemiğinin arkasında ve kalbin önünde bulunan bu bez, ergenlikten sonra işlevini kaybeder ve kaybolur. Ancak bazı hastalarda bu kaybolma gerçekleşmez ve ilgili timoma adı verilen tümöre dönüşür. Timoma nedir sorusunun yanıtını bu şekilde vermek mümkündür.
Timoma, timus bezinden kaynaklanan, çoğunlukla iyi huylu olan ve nadir görülen bir tümör türüdür. İlk iki evrede kapsül içerisinde gelişir ve çevredeki dokuları etkilemez. İyi huylu olarak kabul edildiği bu dönemde cerrahi olarak çıkarılması, hastalığın tedavisini kolaylaştırır. Son iki evrede ise tümör kapsülün dışına yayılmaya başlar ve kötü huylu olarak kabul edilir. İlgili süreçte ise cerrahi yöntemlere ek olarak farklı tedavilere başvurulması gerekir. Son evrede (dördüncü evrede) ise cerrahi yöntemin uygulanma şansı çok düşüktür veya hiç yoktur. Timoma nedir sorusunun yanıtı kısaca bu şekildedir.
Timomanın 4 farklı evresi vardır. Bu evrelere dair detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Timoma Tipleri
Timoma, nadir görülen bir kanser türüdür. Yapılan araştırmalar, ABD’de görülme olasılığının milyonda 1,5 olduğunu gösterir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu tümör türü için bir sınıflandırma sistemi ortaya koymuş olup, söz konusu sistem tümörü oluşturan hücrelere dayanır. Sınıflandırmaya (tiplere) ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
1 – Tip A
Hücreler oval veya iğsi görünüme sahiptirler. Tüm vakaların %4-19’unu oluştan bu tip, çoğunlukla yaşlılarda görülür. Vakaların %24’ünde myasthenia gravis söz konusudur.
2 – Tip AB
En sık görülen tiplerden biridir. Vakaların yaklaşık olarak %15’i ile %43’lük bölümünü meydana getirir. Lenfositler ile epitel hücrelerden meydana gelen kombine (karışık) tiptir. Vakaların %14’üne myasthenia gravis de eşlik etmektedir.
3 – Tip B1
Lenfosit açısından zengin timoma olarak nitelendirilir. Tümörde lenfosit hücreleri ağırlıkta olmasına karşın timus hücreleri sağlıklı bir görüntü verir. Tüm vakaların %6-17’sini meydana getirir.
4 – Tip B2
Çok sayıda lenfosit ve anormal timus hücresinin varlığı söz konusudur. Vakaların yaklaşık olarak %20-36’sını meydana getirirler. Cinsiyet ayrımı yoktur. Poligonal hücreli timoma olarak da isimlendirilir.
5 – Tip B3
Atipik hücreler içeren ve çoğunlukla daha agresif bir seyir izleyen tiptir. Epitelyal timoma olarak da isimlendirilir ve vakaların %7-25’ini meydana getirir.
6 – Tip C
Kötü huylu olan bu tipin prognozu çoğunlukla diğer tiplere göre daha kötüdür.
Timoma nedir konusunda söz konusu sınıflandırma kritik bir öneme sahiptir. Evreleme ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde, diğer faktörlerle birlikte kullanılır.
Timoma Belirtileri Nelerdir?
Timoma belirtileri, nadiren ortaya çıkar. Birçok vakada, herhangi bir belirti görülmez. Özellikle hastalığın erken evresinde belirtilerin ortaya çıkması beklenmez. Ancak nadiren de olsa bazı belirtileri vardır. Söz konusu belirtiler, aşağıdaki gibi sıralanır:
-
Tümörün büyümeye devam etmesi durumunda göğüs ağrısı meydana gelir. Ayrıca büyüme nedeniyle nefes borusuna baskı yapması durumunda ise bronşit benzeri öksürükler görülebilir. Bunlar, aynı zamanda timus bezi büyümesi belirtileri olarak nitelendirilir.
-
Myasthenia gravis adı verilen bir tür sinir ileti bozukluğu, vakaların yaklaşık %15’inde görülür. Sinir ileti bozukluğuna bağlı olarak nefes alma, yutma ve görme (göz kapağı düşmesi) güçlükleri ortaya çıkabilir. Ayrıca hastalarda kas sisteminde yorgunluğun da görülme ihtimali vardır.
-
Bazı vakalarda, tümörle ilgili olmayan deri döküntüleri, kansızlık ve benzeri durumlar ortaya çıkar. İlgili durumlar, para-neoplastik sendrom olarak ifade edilir ve tedavi sonrasında geçer.
-
Büyüyen tümör, kalbe kan getiren SVC isimli birincil damara basabilir ve bunun sonucunda SVC sendromu meydana gelir. Söz konusu sendroma bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, görünür damarlarda, yüzde ve boyunda şişlik oluşur.
Timus bezi kanseri belirtileri genel olarak bu şekilde olur ve nadiren görülür. Semptomlar, timoma nedir konusunda özellikle teşhis ve tedavi için önemli bir yer tutar.
Timoma Teşhisi Nasıl Konulur?
Timoma teşhisi için akciğer grafileri yetersizdir ve istenen verileri vermez. Teşhis için bilgisayarlı tomografi kullanılır. BT görüntüsünde tümöre ilişkin detaylar fark edilir. Bazı vakalarda BT görüntüsüne ek olarak MR istenebilir.
BT veya MR görüntülerine göre hastalığın birinci veya ikinci evrede olduğu görülürse biyopsi yapılmaz. Tümörün direkt çıkarılmasına yönelik ameliyat gerçekleştirilir. Timoma teşhis ve tedavisi, ilk iki evre için bir aradadır. Hastalığın üçüncü veya dördüncü evrede olması durumunda ise biyopsi yapılması gerekir. İğne biyopsisi veya uygun bir yöntemle alınan parçalar patolojiye gönderilir.
Timoma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Timoma tedavisi, hastalığın evresine göre farklı yöntem ve yaklaşımlarla gerçekleştirilir. Timoma nedir konusunda da önemli bir yer tutan tedavilere dair detaylar aşağıdaki gibidir:
-
Birinci ve ikinci evrede, cerrahi müdahale ile tümör çıkarılır. Ameliyatın ardından farklı tedavilere ihtiyaç duyulmaz. Ancak hastalar 5 yıl boyunca her 6 ayda bir, daha sonraki süreçte ise yılda bir olacak şekilde kontrol muayenesine gelir. Ameliyatı, akciğer cerrahisi uzmanı gerçekleştirir.
-
Üçüncü evrede, tümörün büyüklüğü ve konumuna göre farklı yaklaşımlar izlenir. Tümör tam olarak çıkarılabiliyorsa cerrahi işlem yapılır ve ardından 6 haftalık radyoterapiye başlanır. Tümörün çıkarılması mümkün olmadığında ise kemoterapi ve radyoterapi ile tümör küçültülür ve daha sonra ameliyat yapılır. Ameliyatın ardından farklı tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
-
Dördüncü evrede ameliyat düşük bir olasılıktır. Tümör ve yayılmalarının çıkartılabilmesi durumunda tercih edilir. Aksi durumda kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi seçenekleri uygulanır.
Timoma nedir konusundaki bu yaklaşımlarda doktor deneyimi kritik öneme sahiptir. Teşhisin hızlı bir şekilde yapılması ve doğru tedavinin uygulanması, sağ kalım oranlarını direkt olarak etkiler.
Timoma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hastalığın ilk iki evresinde tümör bir kapsül içinde olduğundan ve yayılmadığından ameliyat, ideal tedavi olarak kabul edilir. Cerrahi işlem, kapalı yöntemle yapılır. Uygun bir noktada 3-5 cm büyüklüğünde bir kesi açılır ve içeriye kamera gönderilir. Kamera ile tümörün yeri tespit edilir ve özel tıbbi aletlerle sağlıklı akciğer dokusundan ayrılarak hemen bir tıbbi torbaya alınır. Böylece çıkarılırken diğer dokulara temas etmesi engellenir. Timoma ameliyatı olanlar, tedavide çok önemli bir aşamayı kat etmiş olurlar.
Ameliyatın başarılı olmasında doktor deneyimi kritik öneme sahiptir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu noktada önemli bir deneyime sahiptir ve operasyonları, tek bir kesi üzerinden kapalı olarak gerçekleştirir. Böylece hastaların iyileşme süreleri daha kısa, komplikasyon olasılıkları ise daha az olur. Tedavi yöntemleri ve timoma nedir konusu hakkında detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Timoma Nedir Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Timoma nedir konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Timoma Nedir?
Timoma, ergenlik dönemine kadar T lenfosit hücrelerinin üretiminden sorumlu timus bezinin tümöre dönüştüğü hastalıktır. Timus bezi, ergenlikle birlikte küçülerek kaybolur. Ancak bazı insanlarda bu kaybolma gerçekleşmez ve tümöre dönüşür. Timoma nedir sorusunun yanıtı, timus bezinin tümöre dönüşmesi şeklinde verilebilir.
2 – Timoma Ölümcül Müdür?
Hastalığın ilk iki evresindeki tedavilerin başarı oranı çok yüksektir. Zaten bu dönemde hastalık iyi huylu olarak kabul edilir. Ancak üçüncü ve dördüncü evrede hastalık yayılma eğilimine başlar. Tedavinin uygulanmaması durumunda ölüm de dahil olmak üzere farklı olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.
3 – Timus Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Timus bezinden kaynaklı olan timoma, çoğunlukla belirti vermez. Tümörün büyümesi sonucunda öksürük, nefes darlığı, boyun ve yüzde şişlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca vakaların %15’inde bir tür sinir ileti bozukluğu görülür ve buna bağlı olarak görme, yutma ve nefes almada zorluklar oluşabilir.
4 – Tip B2 Timoma Nedir?
Çok sayıda lenfosit ile anormal timus hücrelerinin olduğu tiptir. Vakaların %20’si ile %36’sı arasındaki kısmı meydana getirir.
5 – Timoma Nedir? Bir Kanser Türü Müdür?
Timoma bir kanser türü olarak kabul edilir. Özellikle son evredeki yayılma eğilimi ve metastaz yapması, bir kanser olduğunu gösterir. Ancak erken evrelerde tedavideki başarı oranı çok yüksektir. Timoma yaşam süresi, hastalığın evresine ve uygulanan tedaviye göre değişir.