Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40

Sağ Akciğerde Nodüler Lezyon Nedir? Kansere Dönüşür mü?

Sağ Akciğerde Nodüler Lezyon Nedir? Kansere Dönüşür mü?

Nodüler lezyon günümüzde sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Birden fazla tipi olabilen nodüler lezyon çeşitleri iyi ya da kötü huylu olarak tespit edilebilir. Nodüler görünüm durumu hakkında uzman doktorun görüşleri çok önemlidir.

Çok sık merak edilen konular arasında yer alan sağ akciğer nodüler lezyon görünümleri genellikle zaman geçmesine rağmen değişim göstermiyorsa iyi huylu olmaktadır. Kötü huylu tespit edilir ise uygun tedaviler düzenlenir ancak her iki durumda da erken teşhis oldukça önem arz eder.

Nodüler Lezyon Nedir?

Nodüler Lezyon
Nodüler Lezyon

Akciğer içerisinde yerleşim gösteren çapı ise 4 mm’den küçük olan lezyonlardır. Bu nödüller enfeksiyon sonrası kalan bir kalıntı olabileceği gibi akciğer kanseri ya da başka bir kanserin akciğere yayılması sonrası ortaya çıkan lezyonlar olabilmektedir. Genellikle hiçbir belirti vermeyen lezyonlar tesadüfen görüntüleme sonrasında görülebilir.

Her ne olursa olsun akciğerlerde görülen nodüler lezyonlar endişe yaratır. Doktorunuzu bu süreçte iyi seçmek ve değerlendirmelerini dinlemek sizi rahatlatacak ve endişelerinizi hafifletecektir. İyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığının değerlendirilmesi çok iyi yapılmalıdır. Görüntüleme tekniklerinde akciğer filmi ve bilgisayarlı tomografi kullanılmaktadır.

Akciğerde Nodüler Lezyon Nasıl Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer nodülleri sigara içen 55 yaş üzeri kişilerde ortalama olarak %30 görülebilmektedir. Bu yüksek orana rağmen bunların çok çok azı kanser çıkmaktadır. İyi huylu akciğer nodülleri;

  • Akciğerde gelişen mantar enfeksiyonları,

  • İltihaplı eklem romatizması,

  • Akciğer apse ve kistleri,

  • Bazı hücre bozulmaları,

  • Tüberküloz,

  • Zatürre gibi durumlardan sonra ortaya çıkabilmektedir.

Akciğer grafisi sonrası ya da bu hastalıklar sonrası istenilen görüntülemeler sonrası ortaya çıkan nodüler lezyon görüntüsü tespit edildiği zaman mutlaka detaylı öykünüz istenecektir. Bunların yanında bilgisayarlı tomografi, biyopsi, iğne biyopsisi gibi incelemeler istenebilir. Çünkü düz akciğer grafileri nodülleri tespit etmek için tek başına yeterli olmamaktadır.

Akciğer nodüllerini değerlendirme yaparken hastanın yaşı, sigara içme durumu, geçirilen hastalıkları, ailede kanser öyküsü olup olmadığı ve yapılmış tüm test sonuçları değerlendirilmelidir.

Bu değerlendirme sonucunda iyi huylu nodüler lezyon, kanser olasılığı düşük nodüler lezyon ya da kanser olasılığı yüksek lezyon olarak sınıflandırılır.

A- İyi Huylu Nodüler Lezyon

Akciğerde gözlemlenen iyi huylu lezyonlar genellikle bazı özellikleri taşımaktadır. Örneğin hastanın yaşının 30’dan az olması, buzlu cam görüntüsü değil solid şeklinde gözükmesi, 4 mm’den küçük olması, iğne biyopsisinde kanser rastlanmaması gibi. Bu gibi iyi huylu nodüllerin gözükmesi sonucunda tedavi gerekmez ama takip gereklidir.

B- Kötü Huylu Akciğer Nodülü

Hastanın yaşı 40 yaşından büyük ise, sigara içmiş ve halen içiyor ise, anne baba gibi en yakın kişilerde kanser öyküsü var kötü huylu nodül olma olasılığı artmaktadır. Özellikle nodül 1 cm’den büyük ise, sınırları düzenli değilse, buzlu cam görüntüsü hakim ise yüksek ihtimalle doktorunuz size kötü huylu akciğer nodülü hakkında bilgi verecektir.

Akciğer lezyonlarının kötü huylu olma olasılığını aşağıdaki tabloda detaylı inceleyebilirsiniz.

Nodül 5 mm’den küçük ise kötü olma olasılığı

%0 – %1

Nodül 2 cm’den büyük ise kötü olma olasılığı

%64- %82

Solid görünümlü lezyonun kötü olma olasılığı

%7- %9

Buzlu cam görüntüsünün kötü olma olasılığı

%59-%73

Nodül 5-10 mm ise kötü olma olasılığı

%6 – %28

Bu gibi durumlarda doktorun başarı ve tecrübe hali çok önem arz etmektedir. Alanında uzman akciğer kanseri konusunda işinin ehli ve güvenilir doktor arayışınıza cevap olarak akla gelen ilk isim Prof. Dr. Semih Halezeroğlu olmaktadır. Kendisine en kolay ulaşım için Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine ulaşabilirsiniz.

Telefon numaraları 0212 304 39 40 ya da 0532 151 97 34, E-mail adresinden ulaşmak isterseniz de semih.halezeroğ[email protected] adresinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?

Nodüler LezyonEn uygun tedavi biçimini doktorunuz sizin için planlayacaktır. Bazı durumlarda ameliyat gerekebilmektedir. Ameliyatın açık yerine kapalı yapılması oldukça elverişli olacaktır. Tek Port VATS en çok tercih edilen nodüler lezyon ameliyatıdır. Kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilen bu yöntem genel anestezi altında 2 cm bir kesi açılarak yapılmaktadır.

Kesi içerisinde ilerletilen 1 cm çapı olan bir kamera yardımı ile lezyon çıkartılır. Patoloji incelemesi için laboratuvara sonuca gönderilir. Eğer kötü huylu gözlem gerçekleştirilmiş ise aynı anda lobektomi de yapılır.

Hastalar kısa sürede iyileşme sürecine girerler ve 3 gün sonra normal yaşam biçimlerine dönebilirler. Fakat lobektomi yapılmış ise bu süre 10 güne kadar çıkabilmektedir.

Nodüler Lezyonlar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akciğer nodülü kaybolur mu gibi birden fazla merak edilen soru bulunmaktadır. Akciğerde olan lezyonlar düz ve oval ise iyi huylu ise genellikle bir süre sonra kaybolabilir. Bunu size en uygun şekilde doktorunuz anlatacaktır. Konu hakkında diğer en sık sorulan sorular ise aşağıdaki gibi incelenmektedir.

1- Lezyon ve Nodül Aynı Şey mi?

Lezyonların belirli bir büyüklüğe ve boyuta ulaşması halinde bu dokular nodül olarak adlandırılmaya başlar. Akciğerde nodüler lezyon izlenimi bulunması ise çapı 3 mm’den büyük, kenarları belirsiz ve sınırlı, beyaz yuvarlak ve düzensiz olarak gözlenir. İyi huylu ve kötü huylu olarak ayrılır ve iyi huylu olması tedavi gerektirmez.

2- Akciğer Nodülleri Neden Olur?

Farklı sebepler akciğerde nodül oluşumuna sebep olabilir. En çok neden olabilen bazı faktörler enfeksiyonlar örneğin zatürre, verem gibi. Lenf bezi büyümesi yani akciğerdeki lenf bezlerinin büyümesi de bu oluşumu arttırabilir. Hava yollarında biriken balgam ve mukuslar, akciğerde oluşan kistler ve maalesef bazen de kanserler nodüllerin akciğerde görünmesine neden olabilmektedir.

3- Birden Fazla Nodül Akciğerde Olabilir mi?

Evet bazı durumlarda nodüller birden fazla olarak görüntülenebilir. Fakat nodüllerin çoklu olması kesinlikle kötüdür ya da kesinlikle iyidir anlamına gelmez. Mutlaka gerekli tetkikler yapılmalı ve uygun tedavi planlanmalıdır.

İyi huylu nodüler lezyon yayılma göstermez ve yaşamı tehdit eden bir sorun oluşturmaz. Bu yüzden bazen bu oluşumlar kendiliğinden kaybolabilir ve küçülebilir.

4- Akciğer Nodülü Ameliyatı Hangi İşlem Sırası İle Gerçekleştirilir?

Kapalı yöntem ile yapılan nodül ameliyatı VATS olarak adlandırılır. İşlem adımları öncelikle genel anestezi ile başlar. Daha sonra 2 cm bir kesi açılır ve 1 cmlik bir kamera yardımı ile akciğere ilerlenerek nodül çıkartılır. Daha sonra patoloji incelemesi için laboratuvara gönderilir.

Eğer bu kısımda nodül kötü huylu gözlemlenmişse ek olarak lobektomi de yapılır. Sonuç olarak akciğerde gözlemlenen her nodül araştırılmalı ve izlem altında olmalıdır.

Bu içerikleri gördünüz mü?
0 0 votes
Puanlayın
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments