Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40

Akciğer Kanseri Röntgen İle Tespit Edilebilir mi? Akciğer Kanseri Röntgen​ Görüntüleri

Akciğer Kanseri Röntgen İle Tespit Edilebilir mi? Akciğer Kanseri Röntgen​ Görüntüleri

Akciğer kanseri röntgen genel olarak teşhiste kullanılan ilk tetkik olarak karşımıza çıkar. Birçok akciğer tümörü bu röntgende gri-beyaz bir görünümdedir. Bununla beraber akciğer kanseri röntgen ile kesin bir teşhis konulması mümkün değildir. Bunun nedeni röntgende akciğer apsesi ile kanserin ayırt edilememesidir. Peki bu hastalıkta belirtiler nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Röntgen
Akciğer Kanseri Röntgen

Akciğer röntgeni bireyde bazı şikayetlerin geçmemesi nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvurması ile çekilir. Akciğer kanseri röntgen ile tam belirlenemese de görünümün farklı olması uzmanı daha derin bir araştırmaya sevk eder. Bununla beraber hastalarda görülen bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • İnatçı öksürük
  • Balgamın kanlı veya pas renginde olması
  • Nefes alma ya da öksürme esnasında şiddetlenen göğüs ağrısı
  • Solunumda güçlük
  • Hırıltılı nefes
  • İştahta azalma
  • Sebepsiz kilo kaybı
  • Halsiz ve yorgun hissetme
  • Sırt ve omuzda ağrı
  • Yutkunmada güçlük
  • Ses kısılması
  • Sürekli tekrarlayan akciğer hastalıkları
  • Yüz ve boyun bölgesinde ödem
  • Parmaklarda görülen şekil bozukluğu
  • Başta ağrı ve dönme hissi

Akciğer Kanseri Röntgen Nasıl Çekilir?

Akciğer kanseri röntgen çekimi yapılabilmesi için ilk aşamada en yakın sağlık kuruluşuna başvurulur. Bu noktada doktor farklı akciğer rahatsızlıklarından şüphelenerek gerekli tetkikleri uygular. Bu tetkikler arasında röntgen de vardır. Bu çekimden sonra akciğerde bir kitle veya nodül görünümü mevcutsa göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gereklidir. Bu noktada ülkemizde öne çıkan isim ise Profesör Doktor Semih Halezeroğlu olmaktadır. Kendisi gerek mesleki bilgisi gerekse bu alanda deneyimleri ile hastalarından tam not almış bir uzmandır.

Akciğer rahatsızlıkları ile ilgili olarak yapılan röntgen çekimi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşen bir işlemdir. Çekim esnasında gerçekleşen aşamalar ise şunlardır:

  • X-ışınları vücuda yönlendirilir. Bu ışınlar radyasyon içerir.
  • Dokuların içinden geçen radyasyon cihazın diğer tarafında toplanır.
  • Bunlar bir görüntüye dönüştürülür ve görüntü plağının üzerine düşer.

Bu işlem sonucunda akciğerde bir anormallik var ise bu durum görüntüde gri beyaz bir nodül olarak ortaya çıkabilir. Ancak akciğer kanseri röntgen ile kesin teşhis konulamaz. Kesin teşhis ve tedavi için farklı tetkikler uygulanmalıdır.

Peki akciğer kanseri kesin teşhis için hangi yöntemler kullanılır?

Akciğer Kanseri Teşhisinde Kullanılan Yöntemler

Akciğer Kanseri RöntgenAkciğer kanseri röntgen, akciğer rahatsızlıklarında ilk kullanılan tetkik olsa da kesin tanı için daha derin incelemeler yapılması gereklidir. Kullanılabilecek diğer yöntemler hakkında bilgi almak için tabloyu inceleyebilirsiniz.

Kullanılan Yöntem Açıklama
Bilgisayarlı Tomografi Vücudun detayla görünümü hakkında bilgi için tercih edilir. İlaçla da tarama yapılabilir. Bunun amacı netliğin arttırılmasıdır.
PET–CT Taraması Eğer akciğer ya da göğüs kafesinde bilgisayarlı tomografi sonucu 1 cm’den daha büyük bir kitle saptanırsa PET çekilmesi gerekebilir. Bu tarama kanser olma ihtimali olan hücrelerin konumunu gösterir.
Biyopsi ve Bronkoskopi Bronşlara yakın yerleşmiş olan kanser ihtimali varsa durumun daha da netleştirilmesi amacıyla bronkoskopi işlemi gerekebilir. Bu esnada doku örneği alınır.
Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Ultrason ile bronkoskopinin birleşmiş olarak kullanıldığı yöntemdir. Bu işlemle nefes yollarına yakın olan lenf nodüllerinden biyopsi örneği alınır.
Torakoskopi Hastanın göğsünde belli bir alanın muayene edilmesi ve doku veya sıvı örnekleri alınması işlemidir. Genel anestezi gerekebilir.
Mediastinoskopi Kalbin üzerindeki alanın muayene edilmesi işlemidir. Küçük bir kesi açılarak kameri ile göğsün iç kısmı incelenir. Bu işlem esnasında lenf bezlerinden doku örneği alınabilir. Bunun nedeni ise akciğer kanserinin ilk yayıldığı yerin lenf bezleri olmasıdır.

Günümüzde akciğer kanseri röntgen görüntüleri ve farklı görüntüleme tetkiklerinin kullanılması sayesinde hastalık erken evrelerinde fark edilebilmektedir. Peki akciğer kanseri neden olur?

Akciğer Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Akciğer kanseri oluşumunda en önemli etken sigara ve tütün ürünleri kullanmaktır. Bunun yanı sıra pasif içicilik de en az sigara içmek kadar akciğere zarar veren bir durumdur. Diğer etmenleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Genetik faktörler: Ailesinde akciğer kanseri hikayesi olan bireyin bu hastalığa yakalanma riski yüksektir.
  • Kimyasala maruz kalma: Bazı meslek gruplarında çalışan bireyler asbest gibi kimyasallara maruz kalırlar. Bu durum akciğerlerde hastalık oluşumuna zemin hazırlar.
  • Akciğer enfeksiyonları: Verem gibi bazı akciğer hastalıklarının tedavi edilmemesi gibi durumlar akciğer kanseri için risk oluşturur.

Bu durumlar sonucu gelişen akciğer kanseri röntgen görüntüsü ile fark edilir. Devamında kesin tanı alınması ve evrenin belirlenmesi için farklı tetkikler uygulanır. Peki akciğer kanserinde hangi evreler vardır?

Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir? Akciğer Kanseri Röntgen

Akciğer kanseri röntgen kesin teşhis için yeterli olmasa da hastalığın erken teşhisinde büyük önem taşır. Bu radyolojik görüntü sonucu bazı hastalıklardan şüphelenen doktor yukarıda bahsedilen tarama tetkiklerini ister. Böylece akciğer nodülleri gibi görünümlerin durumu hakkında kesin bilgiye ulaşılır. Akciğer kanserinde ise evreleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • 1. Evre: Kanser hücresi, 5 cm veya daha küçük boyuttadır. Lenf düğümlerine yayılım yoktur. Kontrol altına alınabilecek bir durumdadır.
  • 2. Evre: Kanser hücresi 5 ile 7 cm arasındadır. lenf bezlerine yayılmamış ancak göğüs kafesi veya diyaframa yakın konumdadır. Ayrıca lenf düğümlerine ya da bronş yakınlarına yayılım varsa da ikinci evredir.
  • 3. Evre: Kanser hücresi 7 cm’den daha büyük boyutlardadır. Bununla beraber lenflere yayılmış, kalp zarına ve kaburgalara ulaşmıştır.
  • 4. Evre: Kanser diğer organlara da yayılmıştır.

Evrelerin belirlenmesinin ardından tedavi yöntemi belirlenir.

Akciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri

Akciğer Kanseri RöntgenAkciğer kanseri röntgen gibi gerekli tetkiklerin yapımı ve evrelerinin belirlenmesinden sonra tedavi planlanır. Günümüzde farklı tedavi yöntemleri sayesinde akciğer kanserinde iyileşme oranları artmıştır. Bu noktada erken teşhisin payı da büyüktür. Kullanılan tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Cerrahi uygulamalar
  • Kemoterapi
  • Radyoterapi
  • Akıllı ilaç
  • Aşı tedavisi

Hastalığın tedavi yönteminin belirlenmesinde hastanın genel sağlık durumu önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra özellikle cerrahi uygulama erken evre olarak adlandırılan 1. ve 2.evrelerde daha çok tercih edilir.

Sık Sorulan Sorular

Akciğer kanseri röntgen hakkında sık sorulan sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri ilk belirtileri arasında yüzde şişme, ses kısılması, lenf bezlerinde şişme, güçsüzlük hissi, nedensiz kilo kaybı, parmakların şeklinde bozulma, baş dönmesi ve yutkunmada güçlük sayılabilir.

2 – Akciğer Kanseri Röntgende Çıkar mı?

Akciğer kanseri röntgen görüntüsü tam teşhis için yeterli değildir. Bununla birlikte bu kanser türü ilk evrelerde çoğunlukla belirti vermez. Genel olarak bireyler farklı rahatsızlıklardan şüphelendiği için hastaneye başvurur.

3 – Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi Nedir?

Farklı sebeplerle de yaşanabilen bu belirtiler arasında sürekli öksürük, seste kısılma, tekrarlayan göğüs hastalıkları, kanlı balgam çıkarma, yorgun ve halsiz hissetme, hırıltılı nefes, solunumda güçlük gibi belirtiler yer alır.

4 – Kanserli Akciğer Filmi Görüntüsü Nasıldır?

Akciğer kanseri röntgen görüntüsü gri beyaz bir nodül şeklindedir. Ancak kesin tanı için daha derin incelemeler gerektiği unutulmamalıdır.

5 – Akciğer Kanseri 4 Evre Belirtileri Nelerdir?

Bu evrede belirtiler daha yoğundur. Solunumda güçlük, kronik öksürük, iştah ve kilo kaybı, seste kısılma, hareket etmede zorlanma, yutkunma güçlüğü şeklinde sayılabilir.

Bu içerikleri gördünüz mü?
0 0 votes
Puanlayın
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments