Akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir, akciğerinde nodül bulunan kişiler tarafından araştırılan bir konudur. Basit bir akciğer filminde görülmesi yüksek olan nodül oluşumları çoğu durumda kişilerin kafasını karıştırabilmektedir. Bundan dolayı da akciğer nodülü teşhisi konulan kişilerde erken tanının yanında doğru bilgilendirme de önemlidir. Akciğer nodülünün ne olduğu, akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir ve nasıl bir yol izlenmeli kişilerin tedavi sürecinde araştırdığı unsurlardandır. Bu doğrultuda akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir?
Akciğer Nodülü Nedir?
Akciğer nodülleri, akciğerde 1-30 milimetre çapında anormal doku büyümelerine denilmektedir. 3 santimetreden büyükler kitle olarak adlandırılır. Nodülün en önemli özelliği, çevresindeki dokulara göre daha sert ve yoğun olmalarıdır. Akciğer nodülü iyi ya da kötü huylu olarak ikiye ayrılabilmektedir. Nodüller genellikle belirtisizdir ve tesadüfi şekilde tespit edilir. Nodül tek olabildiği gibi birden fazla da olabilir.
Akciğer Nodülleri Neden Olur?
Akciğer nodülünü teşhis etmede kişinin tıbbi öyküsünün ayrıntılı olması son derece önemlidir. Akciğer nodüllerine:
- Bakteri
- Mantar
- Parazitlerin sebep olduğu enfeksiyon rahatsızlıkları neden olabilir.
Ülkemizde enfeksiyon hastalıkları yaygın şekilde görülür. Bununla birlikte tüberküloz da akciğerde nodül oluşumuna veya doku bozukluğuna neden olabilmektedir. Sigara tüketiminin yapılan çalışmalarda kötü huylu akciğer nodülüyle ilişkili olduğu da bilinmektedir.
Sigara tüketmeyen 35 yaşın altındaki kişilerde gözüken nodülün kanser olma ihtimali oldukça düşük olabilirken 55 yaş üstü sigara tüketen kişilerin akciğerinde görülen sert kıvamlı, kenarı düzensiz ve 15 mm’den büyük nodülün kanser olma ihtimali bir hayli yükselmektedir.
İçilen sigara miktarı ve yaş artışı riski arttırmaktadır. Diğer önemli kriterler arasında ailede akciğer kanseri öyküsü, amfizem varlığı, nodülün sertliği, büyüklüğü de yerini almaktadır.
Kaç Çeşit Akciğer Nodülü Vardır?
Akciğer nodülü, 3 farklı görünümde olabilmektedir. Katı, buzlu cam görünümlü ve katı lezyonun çevresinde buzlu cam görünümünün olduğu yarı katı şeklindedir. Bu nodüllerin özellikleri ve boyutuna bağlı olacak şekilde uluslararası rehber kullanılarak akciğer nodül tedavisi ve takibi uygulanır.
Akciğer nodülünde düşük ve yüksek olarak 2 türlü risk grubu bulunur. Eğer kişi düşük risk grubundaysa takip altında tutulur. Özellikle buzlu cam görüntüsündeki nodüle sahip kişilerin takip süresi düşük risk grubunda bile 5 yıla kadar sürebilir. Bu takip deneyimli uzman doktorların kontrolü altında gerçekleştirilir ve gelişmiş tıbbi teknikler kullanılarak kişiye akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir noktasında bilgiler verilerek gerçekleştirilir.
Akciğerde Nodül Belirtileri Nasıldır?
Söz konusu akciğer nodülleri, tıp dilinde pulmoner nodül adlı küçük lekelerden oluşuyorsa belirti yok denebilecek kadar az olmaktadır. Zararsız bu nodüller genellikle akciğer taraması esnasında tesadüf sonucu tespit edilmektedir. Bununla birlikte:
AKCİĞER NODÜLLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR |
|
Yara izi sonucunda oluşan enfeksiyonlar | Kanlı balgam |
Şiddetli öksürme | Bazı kişilerde görülen nefes darlıkları ve hırıltılar |
Akciğer nodülünün basit belirtileri arasındadır. Fakat bu belirtileri gösterenlerin akciğer nodülüne sahip olacağı söylenemez, detaylı tarama ve tetkiklerin yapılması gerekir.
Akciğerdeki Nodüller Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer nodüllerinin teşhisinde kullanılan yöntemlerin başında; akciğer filmi, PET/CT, bilgisayarlı tomografi, iğneli biyopsi, likit biyopsi ve kamerayla bronşların görüntülenmesi (bronkoskopi) gelmektedir.
10 milimetre üstü nodüller, düz akciğer filminde belirgin şekilde görülürken 10 milimetre altı nodüller bilgisayarlı tomografiyle görüntülenebilmektedir. Akciğer nodülünün takibinde en etkin yöntem bilgisayarlı tomografi olmaktadır.
PET taramasında kötü huylu olma ihtimali olan nodüllerin değerlendirilmesinde tercih edilmektedir. Biyopsi ise yapılmış BT taraması sonrasında nodül büyüklüğünün, şeklinin veya görünümünün şüpheli kabul edilmesi sonucu doku örneği alınmasıyla yapılır. Burada en doğru yöntemi uzman doktorunuz belirler ve süreci o yönetir.
Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?
Akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir noktasında ise uzman doktorların yönergeleri büyük önem taşır. Akciğer nodülüne yaklaşım, nodülün özelliğine göre şekillenir. İlk aşamada iyi huylu düşünülen nodüller, periyodik şekilde BT taramasıyla izlenir ve boyut ya da şekil değişikliği takip edilebilir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu tedavi noktasında Türkiye’de öne çıkan bir isim olmaktadır.
Kötü Huylu Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?
Nodülün kötü huylu oluşu düşünülüyorsa, biyopsi yöntemleriyle teyit edilir. Ardından vücuda yayılım gösterip göstermediği belirlenir. Nodül sadece akciğerdeyse cerrahi tedavi tercih edilebilir. Bundan dolayı da akciğer nodülünün erken teşhisi akciğer kanser tedavisinde son derece faydalıdır.
Nodüller kanser dokuları olduysa ve vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterdiyse radyasyon, kemoterapi ya da ikisinin bir arada olduğu tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı bu bağlamda nodüle ve çeşitli faktörlere göre değişmektedir.
Akciğer Nodülleri Tekrarlanır mı?
Akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir sorusu oldukça kapsamlı bir konudur. Burada akciğer nodüllerinin türleri nodülün takip süresini de etkilemektedir. Örneğin katı nodüller için 4 mm altındaki nodüller risk grubunda değilse takip gerekmeyebilir. Sigara tüketen kişilerdeki katı nodüller ise 12. Ayda BT yöntemiyle tekrar incelenir.
Akciğer Nodülü Kaybolur mu?
İyi huylu olan akciğer nodülleri yayılım göstermez ve genellikle tehlikeli değildir. Fakat bazen bu nodüller iltihaplı olabilir. Yani nodül takibinde zaman içerisinde küçülebilir veya kendiliğinden kaybolabilir.
Sık Sorulan Sorular
Akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir ile ilgili merak edilen sorular bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;
1 – Akciğerde Nodül Varsa Ne Yapmalı?
Akciğer nodülleri nasıl tedavi edilir? Hastalarda rastlanan her akciğer nodülünün ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Yani nodüllerin ameliyat ile alınıp alınmayacağına tetkikler sonucunda karar verilir. Bu noktada nodül; 6 milimetreden küçükse, büyüme göstermiyorsa, şekli düzgünse ve hasta gençse ameliyata gerek olmayabilir.
2 – Akciğer Nodülü Ağrı Yapar mı?
Genellikle akciğer nodülleri bileti göstermemektedir. Çoğu zaman rastgele tespit edilebilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde; nefes darlığı, öksürük, göğüste ağrı ve balgam çıkarma gibi belirtiler olmayabilir. Ancak bazen bu belirtilerin rastlandığı hastalarda vardır.
3 – Akciğer Nodül Kaç mm Olursa Tehlikelidir?
5 mm üzerindeki nodüller, risk grubunda olmaktadır. Ayrıca 5 mm altındaki nodüllerin de düzenli takibi gerekir. Bu noktada 3 yıl içerisinde nodülün boyutunda herhangi bir değişiklik olmazsa takip bırakılabilir.
4 – Akciğerdeki Nodül Kansere Döner mi?
Akciğerdir rastlanan her nodülün kanser olduğu anlamına gelmez. Fakat kanser riski yüksek olan bir nodülün erken dönemde teşhis edilmesi, akciğer kanserinin tedavisi açısından önem taşır. Yani nodül ne kadar erken tespit edilirse, tedavinin başarılı oranı da yükselir.