Akciğer nodülü kaybolur mu sorusu akciğerlerde küçük yumruların bulunması ile akıllara gelen bir sorudur. Akciğerde görülen bu yumrular farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilir ve genel olarak radyolojik görüntülüme cihazları ile saptanabilir. Böyle bir durumda uzmanlar yumrular ile ilgili detaylı araştırmalarını yapar ve hastaya gereken uygulamalar yapılır. Peki akciğerde nodül neden olur? Nasıl tedavi edilir? Konu ile ilgili tüm detaylara yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Neden Akciğerde Nodül Oluşur? Akciğer Nodülü Kaybolur mu?
Akciğerde nodül denildiğinde akla dokuların olması gerekenden farklı ve büyük bir görünümde olması gelir. Şekil ve boyut olarak tarama testlerinde kolayca fark edilebilen bu rahatsızlık halk dilinde akciğer lekesi olarak da geçer. Bu nodüller genel olarak iyi huyludur. Bu yüzden akciğer nodülü kaybolur mu sorusunun cevabı genelde kendiliğinden kaybolacağı yönündedir. Ancak bu konuda en doğru kararı bir uzmanın vermesi gerekir. Bu noktada hekimin bilgi ve tecrübesi çok önemlidir. Ülkemizde Profesör Doktor Semih Halezeroğlu bu alanda öne çıkan bir isimdir. Bununla beraber akciğerde nodüller oluşmasına sebep olabilecek bazı rahatsızlıklar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Çocukluk döneminde geçirilmiş olan bir enfeksiyon hastalığına bağlı olarak lenf bezinin büyümesi
- Pnömoni
- Verem
- Hamartom
- Sarkoidoz
- Mantar
- Sigara ve alkol kullanımı
Akciğerde Nodül Belirtileri
Akciğerde nodülü genellikle bir belirti vermez ve rastgele olarak saptanır. Akciğerde nodül olan bireylerde bazı durumlarda öksürük, solunum güçlüğü, balgam ve göğüs ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkar. Özellikle nodülün boyutu büyükse ya da akciğerlerin çalışmasını engelliyorsa bu tür şikayetler görülür. Böyle bir durumda doktora danışmalı akciğer nodülü kaybolur mu gibi merak ettiğiniz soruları kendisine iletmelisiniz.
Akciğer Nodülleri Nasıl Tespit Edilir? Akciğer Nodülü Kaybolur mu?
Farklı sebeplerden dolayı oluşan akciğer nodüllüri genel olarak radyolojik görünütüleme yöntemleri sayesinde tespit edilir. Bu yöntemler tablodaki gibidir.
Yöntem | Açıklama |
Bilgisayarlı tomografi (BT) | Akciğer nodüllerinin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılır. nodüllerin şekli, boyutu ve yoğunluğu hakkında detaylı bilgi verir. Akciğer nodülü kaybolur mu sorusuna cevap verebilmek adına önemli bir adımdır. |
Magnetik rezonans görüntüleme (MRG) | Akciğerin ayrıntılı görüntüsünü oluşturmak için kullanılır. |
Pozitron emisyon tomografisi: | Kısa adıyla pet olarak bilinen bu yöntemde nodüllerin metabolik aktivitesi incelenir ve kötü huylu olup olmadığı saptanır. |
Akciğerlerde bir nodül saptandığında ya da doktorunuz böyle bir durumdan şüphelendiğinde sizden yukarıdaki uygulamalardan birisini yaptırmanızı isteyebilir. Bu sayede nodülün yeri, şekil ve boyutu gibi bilgiler tespit edilerek gereken tedavi planlanır. Bu aşamada akciğer nodülü kaybolur mu noktasında doktorunuz ile görüşebilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Akciğer Nodülleri Türleri
Akciğer nodülleri kaybolur mu sorusu bu nodüllerin türleri hakkında bilgi edinmeyi de gerektirir. Bu yapılar genel olarak iyi huylu olsa da bazen kötü huylu da olabilir ve akciğer kanserine dönüşme riski taşır. Bu yönüyle önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Ortalama olarak 55 yaşını geçmiş ve sigara geçmişi olan bireylerin yaklaşık yüzde 30’unda akciğer nodülleri görülür. Buna rağmen nodül tespit edilen kişilerin yalnızca yüzde 1,5’lik kısmında kötü huylu nodüllerle karşılaşılır. Geri kalan kısım ise iyi huylu olarak kabul edilir ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bununla beraber bu nodüllerin kendi içinde farklı türleri mevcuttur. En sık rastlanılan türler ve bunlar hakkındaki detaylar tablodaki gibidir.
Tür | Açıklama |
Solid | Opak ve yoğun yapıdadır. Kenarları çoğunlukla düzenli ve net olsa da düzensiz kenarları olanlar da vardır. Ancak düzensiz kenarlara sahip olanlar da vardır. |
Subsolid | Yarı solid olarak ifade edilir. Solid olanlar kadar yoğunluğa sahip değildi ve içinde yer alan damar yapıları görülebilir düzeydedir. |
Buzlu Cam Görünümlü Nodüller | Dışarıdan bakıldığında buzlu bir cam görünümündedir. Düzenli takip gerektirir. |
Bunlar haricinde de farklı türler mevcuttur. Sınıflandırma kenarlara, boyuta ve lezyonun yapısına göre yapılır. Akciğer nodülü kaybolur mu sorusunun cevabı ise gerekli tetkiklerin yapılmasından sonra verilebilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Akciğer nodülü kaybolur mu sorusu ile akla gelen bir diğer soru ise nasıl tedavi edildiğidir. Nodüller genel olarak iyi huylu olduğu için herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak kötü huylu olanların ya da bu riski taşıyanların kesinlikle tedavi edilmesi gereklidir. böyle bir durumda en önemli tedavi yöntemi cerrahi işlemle nodülün çıkarılmasıdır. Ancak bu işlemden önce bazı kriterlerin sağlanması gerekir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Nodül boyutunun 1 cm’den büyük olması
- Nodülde buzlu cam görünümü
- Sınırların düzensiz olması
- Daha önceki bilgisayarlı tomografi görüntülerinde herhangi bir lezyonun olmaması
- PET sonuçlarınca lezyonda görülen enerji tüketimi
- Hastanın 40 yaş üzerinde olması
- Sigara kullanımı
- Ailede akciğer kanseri olması
Bu değerlendirme birden fazla faktör göz önüne alınarak yapılır. Yapılan değerlendirmeden sonra eğer engel bir durum yoksa kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir. Tek part VATS ile akciğerlere ulaşılır ve stapler isimli tıbbi cihazla lezyon alınarak işlem tamamlanır.
Sık Sorulan Sorular
Akciğer nodülü kaybolur mu konusu ile ilgili olarak sık sorulan sorulara ve cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Akciğer Nodülü Kaç Mm Olursa Ameliyat Gerekir?
Akciğerde nodül 6 mm’den küçük, şekil olarak düzgün, büyüme göstermemiş ve hasta genç ise ameliyat edilmesine gerek olmayabilir. Akciğer nodülü kaybolur mu sorusu için bu durumda gerekli takibin yapılması önerilir.
2 – Akciğerde Nodül Öksürük Yapar mı?
Akciğer nodülü genel olarak öksürük, balgam gibi şikayetler oluşturmaz. Ancak bazı durumlar bu genellemenin dışındadır. Akciğer kanseri gibi hastalıklar buna örnek olarak verilebilir.
3 – Akciğerde 7 Mm Nodül Var Korkuyorum Akciğer Nodülü Kaybolur mu?
6 mm’den daha küçük olan nodüller genel olarak düşük kanser riski taşır ve takip altında tutulur. 6 mm ile 10 mm arasında olan nodüller ise daha dikkatli incelenir.
4 – Akciğer Nodülü Kaybolur mu?
Akciğerde görülen nodüllerin büyük bir oranı iyi huyludur. Bu yüzden herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur. Ancak bu noktada bir hekime başvurmak ve doğru tanı almak önemlidir. Akciğerde nodül ne yok eder yiyecek gibi öneriler ise tıbbi bir geçerlilik içermemektedir.
5 – COVID Sonrası Akciğerde Nodül Oranı Artmış mıdır?
COVID geçiren hastaların %32’sinde akciğerde nodül veya kitle saptandığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Ancak, nodüllerin oluşumunun COVID-19’a bağlı olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.