Amfizem ne demek? Akciğer cerrahisinin uzmanlık alanına giren amfizem akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin zarar görerek genişlediği bir hastalıktır. Bu durum sonucunda birey solunum da güçlük yaşayabilir, nefes darlığı sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Amfizem durumunda solunum da sorun oluşması ile beraber kandaki oksijende de düşme görülür. Günümüzde farklı tedavi seçenekleri olsa da amfizem kendi kendine düzelmeyen bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra farklı akciğer sorunları ile bağlantılı olarak da ortaya çıkabilir.
Yazının devamında amfizem ne demek, nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Amfizem Ne Demek? Amfizem Nedir?
Amfizem ne demek sorusu ile ilgili olarak KOAH’ın bir türü olduğuna dair bir cevapla karşılaşmak mümkündür. Bu durumda her iki rahatsızlığın en önemli tetikleyicisinin sigara olduğu önemli bir gerçektir. KOAH’ın bir türü olan amfizem, akciğerlerde bulunan ve alveol adı verilen hava keseciklerinin aşamalı bir şekilde hasar görerek tahrip olması sorunudur. Bunun sonucunda hastada nefes darlığı sorunu ortaya çıkar. Bu rahatsızlık solunumda sorun oluşturduğu için aynı zamanda da bir akciğer rahatsızlığıdır.
Akciğer dokusu oldukça önemli iki bileşenden oluşur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Hava yolları: Hava yolları sayesinde nefes ile alınan hava akciğerin oksijen ve karbondioksit değişiminin olduğu bölüme iletilir.
- Parankim: Bu bölüm sayesinde oksijen ve karbondioksit değişimi gerçekleşir.
Bu dokuların tahribi ile ortaya çıkan rahatsızlık amfizem ne demek sorusunun cevabıdır.
Amfizem Ne Demek? Türleri Nelerdir?
Amfizem ne demek sorusu ile birlikte türleri de merak edilenler arasında yer alır. Bunları tablodan inceleyebilirsiniz.
Tür adı | Açıklama |
Sentrilobüler Amfizem | En sık karşılaşılan türdür. Hastalığın başlangıcında doğrudan alveollere ulaşan bronşların ince olan dalları etkilenir. Bu hasar zaman içinde çevreye yayılır. |
Panlobüler Amfizem | Bütün alveolleri tutar. İleri bir aşamadır. İlk olarak alveolleri devamında ise küçük hava yollarını etkiler. |
Paraseptal Amfizem | Akciğer çevresi ve uç alanında ortaya çıkar. |
Amfizem Neden Ortaya Çıkar?
Amfizem ne demek? Hangi sebeplerle ortaya çıkar? Bu hastalıkta en önemli tetikleyici sigara kullanımıdır. sigara kullanımına bağlı olarak hava keseleri iltihaplanır ve amfizem meydana gelir. Bunun yanı sıra farklı nedenler de mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Pasif içici durumunda olma
- Kimyasalların bulunduğu havayı solamak
- Farklı tozlara maruz kalma
- 55 yaş üzerinde olma
- Akciğerin elastik yapısının koruyan alfa-1-antitripsin isimli proteinin kalıtsal nedenlerden dolayı eksik olması
Sigara Tüketimi ve Amfizem Arasındaki İlişki Nasıldır?
Amfizem ne demek sorusu ile sigaranın bu hastalığa sebep olan en önemli tetikleyicilerden olduğundan bahsetmiştik. Bu noktada aralarındaki ilişki şu şekildedir:
Sigara, akciğer dokusuna çok fazla hasar veren bir maddedir. Sigara içinde bulunduğu maddeler dolayısıyla akciğerlerdeki hava keselerinin iltihaplanmasına neden olur. bu nedenle bu hastalıkta en önemli tetikleyici olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra pasif içicilik gibi bir durumda da bireyler aynı tehlike ile karşı karşıyadır.
Yaş ve Amfizem İlişkisi
Amfizem ne demek, yaşlılarda görülür mü? Bireylerde yaş ilerledikçe bazı organların performansı ve işlevi azalır. Bunlar arasında akciğerler de yer alır. İleri yaşlarda olan bireylerde sigara kullanımı da söz konusu ise bu bireyler risk grubu içerisinde yer alır.
Amfizem Belirtileri
Amfizem ne demek, belirtileri nelerdir? Akciğerlerdeki hava keseciklerinin zarar görmesi olarak bilinen amfizemin en önemli ve bilinen belirtisi nefes darlığıdır. Kronik bronşiti olan bireyde öksürük ve balgam ön plana çıkarken amfizem durumunda nefes darlığı öne çıkar. Bunun yanı sıra farklı belirtiler de görülür. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Nefes darlığı, solunumda güçlük çekme
- Öksürük ile birlikte gelen balgam
- Hırıltılı nefes
- Nefes alış verişinin hızlı olması
- Siyanoz- Parmaklarda renk değişimi
- Yorgun ve tükenmiş hissetme
- Kilo kaybetme
- Zihinsel bulanıklık yaşama
- Uyku sorunları
- Depresyon ya da endişe hali
Amfizem hastaları nefes aldıklarında hava akciğere dolar ve tam bir şekilde dışarı çıkamaz. Bu nedenle amfizem hastaları nefes darlığı problemi ile karşılaşır. Bunun yanı sıra akciğerlerde oksijen ve karbondioksit alışverişi doğru bir şekilde yapılmadığı için oksijen alımı azalır. Bu durum da nefes darlığına yol açar. Nefes darlığının şiddeti amfizemin boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Amfizem başlangıcı sırasında yokuş ya da merdiven çıkma esnasında oluşan solunum güçlüğü zamanla düz yolda yürüme hatta kıyafet giyme esnasında bile yaşanabilir.
Ancak her solunum güçlüğü yaşayan bireyin tanısı amfizem olmayabilir. Bu noktada hekim seçimi büyük önem taşır. Ülkemizde akciğer cerrahisi alanında öne çıkan isim Profesör Doktor Semih Halezeroğlu olmaktadır. Kendisine muayene esnasında şikayetlerinizi doğru şekilde aktarmanız önemlidir. Bunun yanı sıra amfizem ne demek gibi aklınızı kurcalayan soruları da iletebilirsiniz. Amfizem tanısı olan kişilerin farklı akciğer enfeksiyonlarına yakalanma riski de yüksektir. Bu sebeple hastalığın tedavisi için gerekli adımları dikkatli bir şekilde uygulamalısınız.
Amfizem Tanısı Nasıl Konulur?
Amfizem ne demek, nasıl tanı konulur? Amfizem tanısı konulabilmesi için farklı tetkikler gerekebilir. Bunlar arasında fiziki muayene, akciğer fonksiyon testleri, akciğer filmi ve bilgisayarlı tomografi gibi tıbbi teknikler yer alır.
Özellikle akciğer filmi ile amfizem hastalarında akciğerlerin üst bölgelerindeki dokuların azaldığı ve havalanma oranının arttığı ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkta akciğerlerde normalin üzerinde hava olur. Çünkü bu hastalar aldıkları havayı tam manasıyla boşaltamaz. Böylece akciğerde hava birikir, bu durum filmde akciğerin siyah bir renge bürünmesi ile anlaşılır.
Amfizem sonucu akciğerde normalde olması gerekenden daha fazla hava olur. Çünkü amfizemli hastalar nefes yoluyla aldıkları havayı tam olarak boşaltamazlar. Bu da akciğerde bir hava birikintisine neden olur. Akciğer filminde akciğer bu yüzden daha siyah bir renge bürünür.
Bununla beraber diyafram adıyla bilinen ve akciğerler ile göğüs kafesi arasında yer alan en önemli solunum kası amfizemin etkisiyle düzleşir. Bu durum da önemli bulgulardandır. Ayrıca amfizemli bir hastada kaburgalar birbirine paralel bir hal alır. Normal şartlarda kalbin sol kenarı sol diyaframın üzerindedir. Ancak bu rahatsızlıkla birlikte kalp ile diyafram kasının arasına da hava girer. Bu da akciğerdeki fazla hava bulunmasının etkileri arasındadır.
Bu bulguların yanı sıra sol yandan alınan filmlerde sternum adı verilen göğsün ön kısmındaki kemik ve aort damarı arasındaki mesafede artış görülür. Akciğer ve yandan çekilen filmler aracılığıyla görülen hava oranındaki artış amfizem tanısının konulmasında etkendir. Akciğer tomografisi ise akciğer dokusunda oluşan hasarı çok daha net olarak gösterir.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Amfizem ne demek, amfizem tedavisi nasıldır? Bu hastalığın tedavisinde en önemli nokta hastaları amfizem olmadan kronik bronşit esnasında sigarayı bırakması için teşvik etmek ve hastalığın ileri boyuta ulaşmasını engellemektir. Amfizem oluştuktan sonra uygulanan tedaviler arasından hava yollarının genişlemesini sağlayan bazı ilaçlar vardır. Bunun yanı sıra akciğer enfeksiyonlarına karşı kullanılan bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Ayrıca amfizem hastaları oksijen eksikliği problemi ile karşı karşıya kaldıkları için oksijen desteği de verilmelidir. Bu noktada solunum kasları ve diyafram kullanımının öğrenilmesi açısından rehabilitasyon da önemlidir.
Bu uygulamaların yanı sıra amfizemli bölgelerde bazı ileri tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Özellikle tahrip olan bölgeleri cerrahi işlemle çıkartmak ve volüm azaltıcı seçenekleri uygulamak bunlar arasındadır. Ancak volüm azaltıcı cerrahi işlemler her hasta için uygun değildir. Volüm azaltıcı cerrahi her hastaya uygulanamaz. Bronkoskopi yöntemi ile bronşların içine bir takım tıkayıcı maddeler verilir ve o bölgelerin çökmesi sağlanır. Böylece akciğerin sağlıklı alanlarının solunuma katılması sağlanır. Bu tedavi hastalara u solunum güçlüğünün azalması ve hastanın yaşam kalitesinin iyileşmesi amacıyla uygulanır.
Amfizemden Korunma Yolları
Amfizem ne demek, nasıl korunabiliriz? Amfizem hastalığı riskisin düşürmek için atılabilecek adımlar vardır. Ancak bunları uygulamak hastalıktan tamamen korunma anlamına gelmeyebilir. Bu noktada şu adımlar izlenebilir:
- Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak
- Pasif içici konumunda bulunmamaya dikkat etmek
- Hava kirliliğinden korunmak
- Kimyasal maddelerin kullanımını azaltmak, kaçınmak
- Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı yaşam anlayışı ile hareket etmek
- Bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yönelik beslenmek
- Stres yönetimi, stresle başa çıkma
- Uyku sorunlarını gidermek
Sık Sorulan Sorular
Amfizem ne demek? Konusu ile ilgili olarak merak edilenlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Akciğerde Amfizem Nedir?
Amfizem ne demek? Akciğerlerde bulunan alveol isminde hava keseciklerinin aşamalı olarak zarar görüp tahrip olmasını sonucu oluşan sağlık sorunudur.
2 – Amfizem Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Amfizem hastaları tanı aldıktan sonra eğer kullanıyorsa sigarayı bırakmalı ve hekim tarafından verilen önerilere uymalıdır.
3 – Amfizem ve Koah Aynı mı?
Amfizem ne demek? Bu hastalık KOAH’ın yaygın bir türü olarak karşımıza çıkar. Normal şartlarda nefes alırken hava kesecikleri genişler ve daralır. Ancak amfizem durumunda bu keseciklerde tahribat oluşur. Bu durumda akciğerlere hava giriş ve çıkışı zorlaşır.
4 – Amfizem Tehlikeli midir?
Amfizem, kendiliğinden iyileşebilen bir rahatsızlık değildir. Tıbbi tedavi gerektirir. Gereken tedavi uygulanmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açar.
5 – Amfizem Hastaları Kaç Yıl Yaşar?
Amfizem hastaları için uygulanan tedavilerde iyileşme oranı birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Kişinin yaşı, sigara kullanma durumu gibi faktörler bunlardan bazılarıdır. Her hastalıkta olduğu gibi tedavi kişiye özeldir ve yaşam süresi hakkında tahminde bulunmak doğru bir yaklaşım değildir.