Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Ne Demek? Tedavisi Var mı?

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Ne Demek? Tedavisi Var mı?

Küçük hücreli akciğer kanseri, akciğerdeki dokularda meydana gelen tümörün agresif hali sonucu hızla yayılmasıyla oluşan bir akciğer kanseri türüdür. Bu kanser türü agresif bir yapıda olduğu için, hızlı bir yayılım gösterir ve uzak organlara metastaz yapar.

Tüm akciğer kanserlerinin %15’ini oluşturan bu türde; farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi gibi yöntemler, kanser rahatsızlığının tedavisinde tercih edilir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir?

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri
Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Akciğer dokusundaki tümör oluşumunun ardından, tümörlü hücrenin kontrolsüz olarak çoğalarak yayılım göstermesi sonucu akciğer kanseri meydana gelir.

Küçük hücreli olan akciğer kanserinde ise, hücrelerdeki kontrolsüz olan büyüme ve yayılma hali; küçük hücrelerde oluşur ve hızlı bir yayılım gösterir. Yani bu kanser türü bahsedilen özellik nedeniyle, metastik özelliği oldukça fazla olan ve hızlı ilerleyen bir tür olmaktadır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Neden Olur?

Genellikle kanser hastalarında aile öyküsü önem arz eder. Çünkü kanser hastalığına genetik olarak yatkınlık, hastaların risk grubunda yer almasına neden olur. Küçük hücreli olan akciğer kanserinin nedeni de bu olabilir. Ayrıca kanser oluşumunun diğer nedenler ise şu şekildedir;

  • Sigara kullanımı, akciğer kanserinin meydana gelmesini tetiklemektedir. Çünkü sigara dumanında yer alan kimyasallar, akciğerde DNA hasarına neden olur. Bunun sonucunda akciğer kanserine yakalanma durumu ortaya çıkar.
  • Asbest maruziyeti, hava kirliliği ve radon gazı gibi dış etkenlerde, akciğer kanserinin nedenleri arasındadır. Dolayısıyla çalışma ve yaşam koşulları, kanser riski açısından oldukça önemlidir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Belirtileri

Küçük hücreli akciğer kanseri evreleme durumuna göre farklı belirtiler gösterir. Daha çok erken dönemde oluşan kanser belirti göstermeyebilir veya belirtiler çok az olabilir. İlk evre akciğer kanseri belirtileri şu şekildedir;

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Uzun süreli ve geçmeyen kuru öksürük
  • Ani kilo kaybı
  • İştahsızlık

Küçük hücreli olan akciğer kanseri belirtileri, ileri dönemde ise farklı şekilde ortaya çıkar. Açıklanacak olursa;

  • Boyunda ve yüzde şişlik oluşması
  • Yutma güçlüğü
  • Kanlı balgam
  • Kanserin kemiklere metastaz yapması sonucunda kemik ağrıları
  • Kanserin beyne metastaz yapması sonucunda; baş dönmesi, halsizlik ve baş ağrısı.

Bu durumların gözlendiği kişiler; söz konusu belirtiler farklı akciğer hastalıkları veya akciğer kanseri nedeniyle olabileceğinden ihmal etmemeli ve mutlaka bir doktora görünmelidir. Çünkü erken dönemde teşhis edilen kanser tedavisinin başarı oranı yüksektir.

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, bu noktada sizlere deneyimleri ile destek olacaktır. Hastalığın evresine göre uygun tetkik ve yöntemler ile yaşam kalitenizin artması adına bir tedavi uygulayacaktır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tedavisi Var mı?

Küçük Hücreli Akciğer KanseriKüçük hücreli akciğer kanseri tedavisi mümkün mü? Hasta özelinde yapılan bir planlama ile bu kanser türünün tedavisine başlanır. Yani kanser tedavisinin seyrini etkileyen en önemli unsur hangi evrede olduğudur. Peki, bu evreler nelerdir?

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Evreleme
Sınırlı evre Bu evre de kanser, akciğerlerin dışına yayılım göstermemiştir.
Yayın evre Bu evre de kanser, akciğerlerin yanında diğer organlara da metastaz yapmıştır.

Bu kanser türünde cerrahinin yeri genellikle azdır. Ancak bazen erken yani sınırlı evrede uygulanabilir. Her iki evredeki küçük hücreli akciğer kanseri kemoterapi ile tedavi edilmektedir. Yani asıl tedavi kemoterapidir. Kemoterapi tedavisi; her evredeki kanser hastalar için kullanılabilen ve farklı dozlarda hastaya verilen bir tedavidir. Bu tedavi yöntemi ile; hastalığın durdurulması, yayılımının önlenmesi ve kanserli hücrelerin yok edilmesi amaçlanır.

Yaygın evredeki küçük hücreli akciğer kanseri kemoterapiye cevap vermesi açısından tedavi, hem ağrı hem de semptom kontrolü için radyoterapi ile birlikte yapılır. Yani radyoterapi tedavisi, destekleyici bir tedavi yöntemidir. Radyoterapi; tümörlü olan bölgeye yüksek enerjili ışınlar verilerek kanser hücrelerini yok etmeyi amaçlayan bir yöntem olmaktadır.

Son yıllarda yapılan tedavi yöntemlerine bakıldığında, küçük hücreli akciğer kanseri akıllı ilaç ve kemoterapi ile birlikte kullanıldığı görülmektedir. Ancak immünoterapi (hedefe yönelik ilaç tedavisi) yöntemi, küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisindeki kadar bu kanser türünde etkin olmamaktadır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Yaşama Şansı Nedir?

Küçük hücreli akciğer kanseri yaşam süresi; hastanın genel sağlık durumuna ve kanserin evresine göre farklılık gösterir. Aynı zamanda hastaya uygulanan tedavi ve tedaviye verilen yanıt da, bu sürenin değişmesine neden olur. Genel olarak kanser hastalarının 5 yıllık sağ kalım oranı %5-%15 arasında değişmekte olup, kanserin erken teşhisi bu süreyi artırmaktadır.

1 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri 3.evre Yaşam Süresi

Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi alınsa dahi çoğunlukla bu kanser türünün nüks etme ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla 3. evre olarak tanımlanmış akciğer kanserinde sağ kalım oranı 5 yıl için %15’tir.

2 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri 4.evre Yaşam Süresi

4. evre yani metastaz skuamöz hücreli akciğer kanserinde standart tedavi kemoterapi olmaktadır. Bu tedavi ile hastalardan beklenen yaşam süresi ise 12-14 ay aralığında olmaktadır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinden Kurtulanlar

Küçük Hücreli Akciğer KanseriBu kanser türü erken dönemde hafif belirtiler verir ve ileri dönemde ise bu belirtiler şiddetlenir. Fakat erken tanı konulduğunda, tedavinin başarı ihtimali artmaktadır.

Küçük hücreli akciğer kanseri hasta yorumları incelendiğinde, erken teşhisin öneminin vurgulandığı görülmektedir. Hastalarda ilk evre belirtileri görüldüğünde, hızlı bir şekilde bir sağlık merkezine başvurularak gerekli tanı tetkiklerinin yapılması önem arz eder.

Sık Sorulan Sorular

Küçük hücreli yapıdaki akciğer kanseri ile ilgili merak edilen sorular bulunmaktadır. Peki, bu sorular nelerdir?

1 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Hastası Ne Kadar Yaşar?

Küçük hücreli akciğer kanseri ne kadar yaşar, merak edilen soruların başında gelmektedir. Sınırlı evredeki akciğer kanseri genellikle sağ kalım süresi olarak 14-16 ay olmaktadır. Yaygın evredeki akciğer kanserinde sağ kalım süresinin ise 11-12 ay aralığında seyrettiği gözlenmiştir.

2 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Tamamen İyileşir mi?

Günümüzde KHAK hastalarına farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Yani kemoterapi, radyasyon ve immünoterapi gibi yöntemler, bu hastalığın tedavisinde başvurulan yöntemlerdir. Fakat bütün bu yöntemler çoğu hasta özelinde kanseri tamamen tedavi etmemektedir.

Bu noktada küçük hücreli akciğer kanseri iyileşir mi sorusuna verilebilecek en net cevap; hastalığın evresi, hastanın sağlık durumu ve uygulanan tedaviye göre belirleneceğidir. Erken evrede teşhis edilen akciğer kanserinin tedavi şansı yüksektir.

3 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nüks Eder mi?

Akciğer kanseri tedavisi sonrasında merak edilen noktalardan bir tanesi de kanserin daha sonra nüks edip etmeyeceğidir. Bu durum şu şekilde açıklanabilir;

Birinci evre akciğer kanseri tedavisindeki cerrahi ameliyat sonrasında, kanserin nüks etme olasılığı düşüktür. Fakat 4. evre ya da küçük hücreli yapıdaki akciğer kanserlerinde; hastalığın tedavi sonrasında nüks etme olasılığı yüksek olmaktadır. Yani bu durum hastalığın evresine göre değişir.

4 – Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nerelere Metastaz Yapar?

Akciğer kanseri vücuttaki hemen her organa metastaz yapabilen bir yapıda olmaktadır. Dolayısıyla en çok metastaz yaptığı organlar; böbrek üstü bezi, lenf bezleri, karaciğer, beyin ve kemik olmaktadır.

Nadiren metastaz yaptığı alanlar ise; pankreas, böbrekler, mide, kalın bağırsak ve ince bağırsaktır. Bu organlara hastaların bağışıklık sistemi zayıf olduğunda metastaz yapar.

Bu içerikleri gördünüz mü?
0 0 votes
Puanlayın
Abonelik
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments