Nodüler görünüm akciğer görüntülemeleri esnasında fark edilen kitleleri içerir. Bu kitleler genel olarak iyi huyludur. Akciğer nodülleri bir akciğerde görülebileceği gibi her iki akciğerde de görülebilir. Ancak bu noktada nodüllerin boyutu önemlidir. 25 mm’den büyük boyutta olanlarda daha küçük boyutlara göre kanserli olma riski daha yüksektir. Takipte nodüllerin boyutu zamanla değişmezse endişelenecek bir durum yoktur denilebilir. Ancak şüpheli durumlarda farklı tetkikler gerekebilir. Peki bu tetkikler nelerdir, akciğerde nodüler görünüm neden oluşur? Bu soruların cevaplarını yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
Akciğerde Nodüler Görünüm Nedir?
Akciğerde nodüler görünüm, akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografi taraması ile görülür. Yuvarlak beyaz noktalar görülen bu küçük dokular genel olarak 3 cm’den küçüktür. Bu nodüller genelde iyi huylu olurlar ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak bu konuda kesin kararı bir uzmanın vermesi gerekir. Ülkemizde akciğer cerrahisi alanında kendini geliştirmiş ve hasta memnuniyet oranı yüksek bir isim olarak karşımıza Profesör Doktor Semih Halezeroğlu çıkar.
Akciğerde Nodüler Görünüm Neden Olur?
Akciğerlerde nodüler görünüm tespit edildikten sonra hastanın tıbbi öyküsü oldukça önemlidir. Bu nodüllere bakteri, mantar ya da parazitlerin neden olduğu enfeksiyon hastalıkları sebebiyet verebilmektedir. Ülke genelinde ise enfeksiyon hastalıkları sıklıkta görülen hastalıklardandır. Genel olarak incelendiğinde nodüllere neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Tüberküloz: Akciğerlerde nodül oluşumuna yol açan hastalıklardandır.
- Sigara kullanımı: Sigaranın en çok etkilediği organ akciğerdir. Sigaranın içinde bulunan zararlı maddeler bu nodüllerin kanser olma ihtimalini arttırmaktadır.
- Yaş: Bireylerde yaş ilerledikçe organların fonksiyonları yavaşlar. Özellikle akciğer için birey sigara da içiyorsa nodülün kanser tanısı alma ihtimali oldukça yüksektir. Buna rağmen 35 yaş altı ve sigara içmeyen bireylerde görülen bir nodülün kanser olma ihtimali ise oldukça düşüktür.
- Ailede akciğer kanseri hikayesinin olup olmaması: Bazı hastalıklar genetik aktarımlarla aile bireylerini geçebilir. Bu noktada ailede akciğer kanseri hikayesinin olması fark edilen nodüler görünüm için kanser ihtimalinin daha yüksek olduğunu işaret eder.
- Amfizem: Bu rahatsızlık akciğer dokusunun bozulmasıyla ilgilidir.
Akciğer Nodüllerinde Sınıflandırma Nasıl Yapılır?
Nodüler görünüm kendi içinde sınıflara ayrılır. Nodüller sınıflandırıldıktan sonra özellikleri ve boyutlarına göre gerekli takip ve tedavi yöntemleri uygulanır. Bu sınıflandırma hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz.
Solid Nodüller | Buzlu Cam Görünümü | Yarı Buzlu Cam Görünümü |
Kanser riski en düşük olan nodüllere verilen isimdir. içerisinde bir kist veya sıvı yoktur. Bundan dolayı katı nodüller olarak da adlandırılır. | Görüntüleme anında buzlu cam ardından bakıyormuş gibi görünen türdür. İçerisinde sıvı bulunur ve malignite riski solid nodüllere oranla fazladır. Boyut olarak 5 mm üzerinde ise düzenli takip gerektirir. |
|
Belirtileri Nelerdir?
Akciğerde oluşan nodüller genel olarak belirti vermez. nodüler görünüm farklı hastalıkları inceleme aşamasında fark edilebilir. Bununla beraber bazı durumlarda öksürük, solunum güçlüğü, balgam ve göğüs ağrısı gibi şikayetler oluşabilir. Özellikle nodül boyutu büyükse ya da akciğerlerin çalışmasını engelliyorsa bu tür şikayetler ortaya çıkar.
Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğerde nodüler görünüm fark edildiğinde uzman ilk olarak detaylı öykünüzü dinler. Bununla beraber fiziki bir muayane gerçekleştirir. Devamında nodülün konumu, görünümü ve büyüklüğü gibi özelliklerine göre farklı tetkikler isteyebilir. Bunları şu şekilde detaylandırmak mümkündür:
- Bilgisayarlı Tomografi (BT):küçük boyutlu nodül görünümünde nodulün süreç içinde büyüpü büyümediği gibi özellikleri takip edilir. Bu ortalama iki yıl gibi bir süreyi kapsar. Bu süre içinde bir değişiklik oluşmazsa nodül iyi huylu olarak kabul edilir ve tedavi gerektirmez.
- Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) Taraması: Kötü huylu olma ihtimali olan nodüllerin değerlendirilmesinde tercih edilebilir. ayrıca PET taraması sayesinde vücudun geri kalan kısmında da kanser gibi, farklı hastalıkların olup olmadığını belirlenebilir.
- Biyopsi: Nodülden küçük bir doku örneği alınması işlemidir. Bu doku incelenerek nodülün kötü huylu olup olmadığı bilgisine ulaşılabilir.
- Bronkoskopik Biyopsi: Nodül hava yollarına yakın bir konumda ise küçük bir kamera yardımı ile burundan içeri girilerek parça alınır. Bu parça nodülün kötü huylu olup olmadığının teşhisinde kullanılır.
- İğne Biyopsisi: Nodül dışarıdan kolayca ulaşılabilecek bir konumda ise bu yöntem uygulanır. Pataloglar tarafından, incelenen hücrelerin kötü huylu olup olmadığına karar verilir.
Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Nodüler görünüm oluştuğunda uygulanacak tedavi yöntemi nodülün özelliğine göre farklılık gösterir. İlk aşama nodülün iyi veya kötü huylu olup olmadığının tespitidir. Gerekli durumlarda nodülün takibi yapılmalıdır. Nodül kötü huylu ise vücudun farklı bir bölgesinde yayılım gösterme durumu incelenmelidir. Eğer sadece akciğerde nodüler görünüm mevcut ise cerrahi işlem uygulanabilir. Bu noktada erken teşhis ile akciğer kanseri tedavisi gerçekleşmiş olur.
Nodüler görünüm için cerrahi yöntem kendi içinde açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer hastanın durumunda herhangi bir engel yoksa kapalı yöntem tercih edilir. Tek port VATS olarak geçen yöntem için küçük bir kesi açılır. Bu kesi aracılığıyla akciğer ilk olarak kamera devamında ise operasyonun gerçekleşmesi amacıyla tıbbi aletler gönderilir. Tedavi uygulanan birey bir ile dört gün arasında hastaneden taburcu olur. Akciğerde nodül olanların yorumları incelendiğinde tedaviler hakkında da bilgi sahibi olmanız mümkündür.
Bunun yanı sıra eğer nodüler görünüm bir yayılım gösteriyorsa radyasyon veya kemoterapi önerilir. Gerekli durumlarda kombine bir tedavi uygulanabilir.
Sık Sorulan Sorular
Nodüler görünüm ile ilgili olarak sık sorulanlara ve cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 – Akciğerde 7 mm Nodül Var Korkuyorum Akciğer Nodülü Kaybolur mu?
Küçük boyutlu nodüler görünüm genelde düşük risk taşır ve takip edilir. Eğer nodül 6 mm ile 10 mm arasında ise daha dikkatli incelenir. Akciğerde görülen nodüllerin çoğu iyi huyludur. Bu yüzden herhangi bir tedavi gerektirmezler. Ancak bu noktada bir hekime başvurmak ve doğru tanı almak önemlidir. Akciğerde nodül ne yok eder yiyecek gibi öneriler ise tıbbi bir geçerlilik içermemektedir.
2 – COVID Sonrası Akciğerde Nodül Oranı Artmış mıdır?
COVID geçiren hastaların %32’sinde akciğerde nodüler görünüm veya kitle saptandığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Ancak, nodüllerin oluşumunun COVID-19’a bağlı olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.
3 – Subplevral Nodül Ne Demektir?
Subplevral nodül ne demek sorusunun cevabı şu şekildedir: Akciğer zarında bulunan ve çoğunlukla iyi huylu olan nodüllerdir. Yani herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
4 – Akciğerde Nodül Neden Olur?
Akciğerde nodüler görünüm farklı nedenlerden ortaya çıkabilir. Özelikle sigara kullanımı akciğer rahatsızlıklarında önemli bir neden olarak görülür. Bunun yanı sıra genetik faktörler, akciğer enfeksiyonları bu hastalığın ortaya çıkmasında etkendir.
5 – Nodüler Lezyon Kanser mi?
Her nodüler görünüm kanser değildir ayrıca çoğu kanser riski taşımaz. kendi içinde iyi ve kötü huylu olarak ayrılan nodüllerde kötü huylu nodüllerin kansere dönüşme riski vardır. Eğer nodül aktif bir büyüme ve yayılma gösteriyorsa akciğer kanseri riski daha yüksektir.