Sarıyer / İstanbul
+90 212 304 39 40

Sıkça Sorulan Sorular

Akciğerler için Hangi Hastaneye Gidilir?

Tüm akciğer hastalıkları için göğüs cerrahisi uzmanı olan bir hastaneye gidilir. Bu konuda Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği oldukça başarılıdır. Uzman doktor ile tedavi sürecini planlamak yaşanacak olumsuz deneyimlerin önüne geçer. Gerekli tetkiklerin tam yapılabilmesi için gidilen hastanenin tam teşekküllü olması da önem arz etmektedir. Akciğerleriniz ile alakalı sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bir göğüs cerrahından destek almalısınız.

En Tehlikeli Akciğer Hastalıkları Nelerdir?

Tehlikeli akciğer hastalıkları hayati tehlike oluşturacak boyutta olabilir. Bunların en başında tabi ki akciğer kanseri gelmektedir. Daha sonra KOAH, akciğer sertleşmesi (pulmoner fibrozis), tüberküloz, zatürre, pulmoner emboli, akut solunum sıkıntısı sendromu gelmektedir. Özellikle sigara kullanımı ile birlikte sonra dönemlerde akciğer hastalıklarında artış görülmeye başlanmıştır. KOAH’a bağlı ölümlerin %90’ı sigara nedeniyle gerçekleşmektedir. Akciğer kanserinde olan ölüm oranlarında ise erkeklerde bu oran %90 kadınlar da ise %80 oranında olmaktadır. Akciğer kalınlaşması da en tehlikeli akciğer hastalıkları arasında sayılmaktadır. Akciğerler sertleşir ve süngerimsi bir yapıya bürünür. Kan dolaşımı ve oksijen geçişi oldukça azaldığı için yoğun bir nefes darlığı hissedilebilir.

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu Hangi Hastanede?

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde çalışmaktadır. İşinde oldukça başarılı olan Semih Halezeroğlu 1981 – 1987 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Yaptığı başarılı işler ve alınan güzel sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda en sık tercih edilen doktor listesinde başı çekmektedir. Kendisine en kolay ulaşım için Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine ulaşabilirsiniz.

Akciğerlerde Bir Sorun Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Akciğer hastalıkları temel belirtileri hastalar arası değişkenlik gösterse de genel olarak bazı özellikleri barındırmaktadır. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, kanlı balgam, nefes alırken çıtırtı sesi, sürekli devam eden yorgunluk en sık karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra akciğer sorunlarını gösteren diğer belirtiler de vardır. Soluk cilt yapısı, düz yatış halinde nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, aşırı terleme, şiddetlenen öksürük, hızlı kilo kaybı bu belirtiler arasında sıralanabilir. Eğer sizde de bu belirtilerden biri ya da bir kaçı bulunuyor ise göğüs cerrahına başvurmalı nedenini araştırmalısınız.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

İyi huylu akciğer kanserleri genellikle belirti vermez. Bazen bir rutin taramada göğüs filmi çekildiği sırada rastlanan bir akciğer nodülü olabilir. Hastada öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı ve sürekli tekrarlayan akciğer enfeksiyonları belirtiler arasında sayılır. Fakat her görülen nodül kötü huylu anlamına gelmez. Özellikle hastanın yaşının 30’dan az olması, nodülün buzlu cam görüntüsünde değil solid şeklinde gözükmesi, 4 mm’den küçük olması, iğne biyopsisinde kanser rastlanmaması iyi huylu olduğunu gösterebilir. Tüm değerlendirmeyi doktorunuz yapacaktır iyi huylu nodüller takip gerektirir.

Akciğer Kanseri İlk Nereye Sıçrar?

Akciğer kanseri sinsi ilerleyen ve hızlı yayılan kanserler arasında sayılmaktadır. 4 evre de akciğer kanseri evreleri gözlemlenebilir. 1. evre sadece akciğer içerisinde yer alır, en yakın organ olan lenf bezlerine sıçramışsa bu 2. evre olarak adlandırılır. 3. evre ise akciğer arası boşluğa ve akciğer zarına yayılım gözlenmektedir. 4. evre ise kemik, karaciğer ve böbrek üstü bezlerine yayılım gözlenir. En sık ilk sıçradığı yer lenf bezleri olmaktadır. Daha sonra ise kemik ve karaciğer sıçrayışın fazla olduğu organlar arasında sayılmaktadır.

Akciğer Kanseri Kaç Ayda Büyür?

Akciğer kanseri hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ifade etmek için proliferasyon terimi kullanılır. Genellikle akciğer kanseri ne kadar hızlı büyüyeceğini anlamak için ikiye katlanma süresi önemlidir. Akciğer kanserlerinde büyüme hastalar arası farklılık gösterse de 4-5 ay içerisinde iki katına çıkabilmektedir. Bazı faktörler ikiye katlanma süresini değişkenliğe uğratabilmektedir. Örneğin kanserin alt tipi yassı hücreli, büyük hücreli olması gibi. Yine sigara içen veya içme geçmişi bulunan hastalarda da ikiye katlanma süresi hızlı geçiş gösterebilmektedir.

Akciğer Kanserinde Ağrı Nerede Olur?

Akciğer kanserinde genellikle ağrılar yayılım gösterdiği durumlara göre sırt, omuz, kürek kemikleri üstü, kol ve bacaklarda sıklıkla olmaktadır. Bunların yanında nefes darlığı, geçmeyen öksürük, düzelmeyen ses sorunları, yorgunluk, hırıltılı solunum, göğüs enfeksiyonları, omuz ağrısı, kilo kaybı ve kanlı balgam sinsi belirtiler arasında yer almaktadır. Özellikle inatçı uzun süre devam öksürük nedeni mutlaka araştırılmalı ihmal edilmemelidir.

Akciğer Kanseri Kolay Atlatılır mı?

Akciğer kanserleri erken evrelerde fark edilir ise daha kolay atlatılabilmektedir. Tedavi ve başarı oranı bu evrelerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bu kanser türü en çok ölümcül kanserler arasında olmasına rağmen erken dönemde saptanması, akciğer ameliyatı başarı yüzdesi ile hastanın kurtulma oranı %70-80leri bulmaktadır. Hastanın durumu, evresi ve tedaviye yanıtı önemli kriterler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda doktorun da önemi oldukça önemlidir.

Akciğer Kanseri Kan Tahlilinde Çıkar mı?

Kan tahlilleri kanser hastalığı hakkında kesin cevaplar vermez. Bunun yanında diğer tetkiklere de ihtiyaç bulunmaktadır. Fakat kan değerlerinde bakılan CEA yüksek seviyelerde bulunması kanser şüphesinin varlığını düşündürebilir. Yüksek çıkması akciğer kanseri, kolon kanseri, rektum kanseri, mide ve pankreas kanser varlığını düşündürebilir. Bazen de bu değer kanser dışı yüksek çıkabilmektedir. Örneğin akciğer enfeksiyonları, KOAH, amfizem, safra kesesi iltihapları, hepatit ve siroz gibi hastalıklar. Bu ayrımı en kesin şekilde doktorunuz yapacak size uygun olacak tedaviyi planlayacaktır.

Öksürük Olmadan Akciğer Kanseri Olur mu?

Akciğer kanserinde genel olarak ilk belirtiler arasında yer alan öksürük bazı kişilerde gelişmez. Ya da erken evreler de ortaya çıkmaz. Kanser ilerledikçe öksürük bazı vakalarda daha çok artmaktadır. Buna rağmen hastaların %65’inde öksürük sık gözlemlenir. Genellikle bu öksürük kuru olmaktadır yanında ise nefes darlığı eşlik etmektedir. En sık gözlemlenen diğer belirtiler ise hızlı kilo kaybı, sırt ağrısı, iştahsızlık, yüzde ve boyunda şişlik, kan tükürme sayılabilir.

Akciğerin Biri Alınırsa Ne Olur?

Akciğerde yaşanan bazı sorunlar akciğerin bir kısmının veya birinin alınmasına yol açabilir. Genel de bu durumlar akciğer kanseri türü hastalıklar veya kazaya bağlı yaralanmalardır. Akciğerin biri alındığı zaman mutlaka vücutta bir takım değişiklikler yaşanır. Ancak bu durum hastaları biraz zorlasa da vücut bir süre sonra tek akciğerle yaşamaya alışır. Genelde solunum konusunda hastalar sorun yaşar ve bu durum bazen diğer organlara zarar verebilir. Ancak sonuç olarak hastaların hayat kalitesi mutlaka düşmektedir.

Hangi Akciğer Kanseri Daha Tehlikeli?

Akciğer kanseri tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi çeşitlerine ayrılmaktadır. Bu çeşitler küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseridir. En tehlikeli olan ve agresif şekilde ilerleme gösteren kanser türü küçük hücreli akciğer kanseridir. Bu kanser çeşidi oldukça hızlı yayılır ve erken evrede teşhis edilmesi oldukça zordur. Erken teşhisi zor olması sebebiyle de genelde geç fark edildiği için tedavi süreci zorlaşmaktadır.

Akciğer Kanserini Yenmek için Ne Yapmalı?

Akciğer kanseri tedavisi hastalıkların hangi evrede olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Bazı evreler sadece kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlerle tedavi edilirken bazı evrelerde akciğer cerrahisi yardımı ile ameliyatlarla tedavi edilir. Tedavi süreci içerisinde de mutlaka beslenmeye dikkat edilmelidir. Kötü alışkanlıklardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Süreç içerisinde fizik tedaviden yararlanmakta hastaların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki erken teşhis tedavi sürecini oldukça olumlu etkiler ve iyileşme şansını yüksek oranda artırır.

Akciğer Kanseri Ameliyattan Sonra Kaç Yıl Yaşar?

Kanser hastalıklarında ömür süresi vermek aslında çok doğru bir durum olmaz. Çünkü hastaların genel durumuna, hastalıkların evresine ve şiddetine göre bu durum değişkenlik göstermektedir. Ancak erken evrede teşhis edilen akciğer kanserlerinde yapılan ameliyatlarda yaşam süresi genelde daha uzun olmaktadır. Çünkü tümörün bir kısmı veya hepsi çıkarılmıştır. Böylece çevre dokulara yayılması önlenir ve uzun süre sağlıklı kalma şansı da yükselmiş olur. İleri evre kanser ameliyatlarında ise yaşam süresi daha kısadır. Her ne kadar en iyi akciğer cerrahi müdahaleleri yapılsa da kanser yayıldığı için bunu kontrol altına almak çok mümkün olmaz. Ancak net bir süre verilmesi keskinlikle doğru bir durum değildir.

Akciğer Kanseri Su Toplaması Kaçıncı Evredir?

Akciğer kanserlerinde karşılaşılan su toplama genelde son evrelerde karşılaşılan bir durumdur. Bu durum akciğerlerde bulunan iki zar arasında akciğerin ürettiği sıvının normal dışına çıkması ile açıklanır. Bu olumsuz durumun ise pek çok belirtisi bulunur. Yaşanılan bu su toplama rahatsızlığının belirtilerinden biri de hastalarda solunum problemlerine yol açmasıdır. Bu da hastanın sık sık nefes alma güçlüğü çekmesine neden olur. Hastanın yaşam kalitesi ciddi oranda düşer ve hastalara oksijen desteği gerekir.

Akciğer Kanseri Ne Yiyemez?

Akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü dengeli ve düzenli beslenme sürecin ilerlemesini engelleyebilir. Yağlı besinlerden, kızartmalardan, çiğ sebze, fındık, fıstık, ceviz gibi besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca alkol, asitli içecekler, şekerli yiyecekler de kesinlikle tüketilmemelidir. Kemoterapi alan hastalara greyfurt önerilmez. Çünkü greyfurt kemoterapi ilaçlarıyla etkileşime girerek etkisinin azalmasına sebep olur.

Akciğer Kanseri Kaçıncı Evrede Ağrı Yapar?

Akciğer kanseri çok sinsi bir şekilde ilerler. Bununla beraber metastazların oluşmaya başladığı 3.evrede göğüs ağrısı ciddi oranda hissedilir. Hastalığın son evresi olan 4.evrede ise bireyde ağrı daha da yoğunlaşır. Bununla beraber şiddetli nefes darlığı, akciğer enfeksiyonlarının sıklıkla tekrarı, bireyin kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissetmesi, sebepsiz kilo kaybı gibi durumlar ortaya çıkar.

Akciğer Kanseri Röntgende Çıkar mı?

Bu hastalığın erken evre belirtilerini gösteren bireyler genel olarak farklı rahatsızlıklardan şüphelenerek göğüs uzmanlarına başvurur. Bu noktada uzman fiziki muayenesini tamamlar ve şüphelendiği durumlar hakkında kesin tanı koymak adına akciğer filmi talep eder. Filmde akciğerde kanser gibi bir durum söz konusu ise bu akciğerin normal görünümünden farklı şeklinde ortaya çıkar. Ancak bu durum hastanın kesin olarak kanser olduğuna işaret etmez. Çünkü bu akciğer filmi apse ve kanser gibi durumları ayırt edemez. Akciğer cerrahı farklı tetkiklerle ancak bu tanıyı koyar. Bu noktada akciğer filminde kanserin çıkmayacağını söylemek mümkündür.

Akciğer Kanserinde Hangi Değerler Yükselir?

Akciğer kanseri rahatsızlığında yüksek çıkan değer Karsinoembriyonik Antijen değeridir. Bu değer testlerde CEA şeklinde ifade edilir. konuyla ilgili olarak mide,pankreas,kolon ve rektum kanserine yakalanmış olan kişilerde de bu değerin yüksek olduğu izlenmiştir. Ancak bu değerin yüksek çıkması kanser tanısı için yeterli değildir. CEA değeri iyi huylu nodül oluşumunda da yüksek çıkar. Kesin tanı için farklı yöntemlerle birlikte işe koşulmalıdır.

Akciğer Kanseri Hangi Testlerde Çıkar?

Akciğer cerrahisi inceleme alanına giren akciğer kanseri farklı tetkikler sonucunda teşhis edilir ve teşhisinden sonra evreleme işlemi yapılır. Teşhis noktasında bilgisayarlı tomografi, PET çekimi, bronkoskopi, biyopsi gibi uygulamalar işe koşulur. Bunun sonucunda tedavi planlaması yapılır. Eğer hastalık erken evrede ise cerrahi işlemle kanserli doku alınır. İleri evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapi gibi farklı tedaviler uygulanır.

Akciğer Kanserinden Kurtulan Var mı?

Akciğer kanseri günümüzde çok yaygın görülen bir hastalık haline gelmiştir. Hastalığın bu kadar yayılmasında birçok etken vardır. Bununla beraber gelişen teknolojik ve tıbbi imkanlar sayesinde tedaviden olumlu dönüt alma şansı da yükselmiştir. Bunun yanı hastalığın erken teşhis edilmesi tüm vücuda yayılmasını engeller. Özellikle erken evrelerde hastalığa yakalanıp tedavilerle iyileşen çok hasta vardır. Ancak bu sayı evrelerin ilerlemesiyle düşüş göstermektedir.

Akciğer Kanseri Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

Akciğer kanserinde sürekli öksürük, nefes almada güçlük çekme ve nefes alma sırasında hırıltı, yorgun ve halsiz hissetme, kilo verme, ses kısılması, sürekli tekrarlayan akciğer enfeksiyonlar ve yüzde şişme gibi belirtiler görülür. Ancak bu belirtiler bazı farklı hastalıklarla da ortaktır. Bu yüzden en doğru teşhis için ayrıntılı görüntüleme yöntemleri kullanılır. Ayrıca bu noktada özellikle erken evre akciğer kanseri teşhisinde hekimin bilgi birikimi çok önemlidir.

İyi Huylu Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğerlerde doğuştan itibaren ya da sonradan ortaya çıkan tümörleridir. Bu tümörler genel olarak tesadüfen saptanırlar. Vücuda çok az rahatsızlık verirler. Bu tümörlerin varlığı akciğer filmi ile tespit edilir. Kötü huylu kanser hücrelerinin aksine vücudun farklı bölgelerine sıçrama yapmaz ve büyüme göstermezler. Genel olarak incelendiğinde akciğerlerde meydana gelen bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Bu dokuların içinde yağ, kıkırdak gibi vücut yapılar bulunur.

Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi Nedir?

Akciğer kanseri evrelerine göre belirtiler değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra her bireyde aynı belirtiler görülmez. Bu belirtilerin ortaya çıkmasında sigara içme, hastanın genel sağlık durumu, yaşı gibi faktörler etkilidir. Bununla beraber öksürük, solunumda güçlük, ses kısılması, halsizlik ve yorgunluk, kilo kaybetme, vücutta ödem oluşumu, sürekli ateş, vücutta ağrı, iştah kaybı gibi durumlar bu hastalığın belirtiler arasındadır. Ancak bu belirtilerin kesin teşhis alması için farklı tetkiklerin yapılması gerekir.

Akciğer Kanseri 1.Evre İyileşir mi?

Bu evre hastalığın yeni ortaya çıkmaya başladığı dönemi kapsar. Bu noktada en etkili tedavi yöntemi olarak cerrahi operasyon uygulanır. Bu noktada bireyin tedavisi biter ve farklı bir tedaviye gerek kalmaz. Akciğer kanseri birinci evre hastalarında iyileşme orana yüzde 92 gibi yüksek bir orandır. Ancak bu noktada iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Akciğer Kanserinden Kurtulma Şansı Var mı?

Akciğer kanserinde erken teşhis hastalıktan kurtulma olasılığını büyük ölçüde arttırır. Yani hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavi de başarı oranı o kadar yüksektir. Bu hastalığın farklı evrelerinde farklı iyileşme oranları mevcuttur. Örneğin evre 1’de iyileşme oranı yüzde 92 iken evre 4’de ise yüzde 10 oranındadır. Bu yüzden bireyin rutin sağlık kontrollerini aksatmaması bu tarz sinsi hastalıkların erken teşhisinde oldukça büyük öneme sahiptir.

1.Evre Akciğer Kanseri Kaç Cm?

Bu evrede tümörün boyutu 3 cm’den küçüktür. Hastalık vücuda yayılmamış durumdadır ve kontrol edilebilir. Bu evrede en iyi tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Bunun yanı sıra hastalığın erken evresi olarak kabul edilen bu süreçte iyileşme oranı da yüksektir. 1.evre akciğer kanseri tanısı alan birey ilk ve en önemli adım olarak sigara ve tütün ürünlerini hayatından çıkarmalıdır.