Uykuda aşırı terleme ya da gece terlemesi, uyku esnasında kıyafetleri ve yatağı ıslatacak kadar terlemedir. Bu durumun birçok nedeni olabilir. Başta sıcaklık olmak üzere çevresel ve fiziksel şartlar gece terlemesine sebep olabilir. Bunun yanı sıra uykuda aşırı terleme durumu, çeşitli hastalıklara ya da rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Uykuda Aşırı Terleme (Gece Terlemesi) Nedir?
Gece terlemesi; özellikle menopoz, hormonal değişimler ve çeşitli hastalıklar sebebiyle uyku anında aşırı terleme durumunun yaşanmasıdır. Gece boyunca terleyen birey, bu durumdan oldukça rahatsız olur. Zira terleyen birey kıyafetleri ve yatağı ıslak bir biçimde, ter içinde uyanabilir ve hatta uyumakta zorlanabilir.
Normal terleme; sağlıklı bir vücut tepkisi olarak meydana gelir. Normal terleme, vücut sıcaklığının dengelendiği bir soğuma tepkisidir. Fakat gece terlemesi; ani ısı dalgası, hızlı kalp atışı ve cilt kızarması gibi belirtilerle beraber görülür.
Ateşsiz Gece Terlemesi Neden Olur?
Ateşten kaynaklanmayan gece terlemesi; genellikle hormonal değişimlerden kaynaklanabilir. Bu hormonal dengesizliklere menopoz ve hipertiroidizm örnek gösterilebilir. Bunun yanı sıra stres, anksiyete ve düşük kan şekeri de gece terlemesine neden olabilmektedir.
Kalın yatak örtüsü kullanmak, kalın ve sıkı giysilerle yatmak, aşırı sıcak ortamlarda uyumak da gece terlemesine yol açabilir. Bunlar uykuda aşırı terleme durumuna neden olan çevresel nedenlerdir.
Gece Uyurken Ense Boyun Terlemesi
Gece uyurken en çok terleyen bölgeler arasında ense ve boyun bulunur. Gece uyurken ensenin ve boynun terlemesi, birey için oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bu durum; stresten, sıcak basmasından ya da hormonal değişikliklerden kaynaklanabilmektedir.
Gece uyurken ense ve boyun terlemesi, özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda görülmektedir. Menopoz, kadınlarda gece terlemesi için önemli nedenlerdendir. Ayrıca yanlış yastık tercihi ve aşırı sıcak ortamda uyumak da gece terlemesinin sebeplerindendir.
Uykuda Aşırı Terleme Neden Olur? Gece Aşırı Terleme Nedenleri
Kadınlarda ve erkeklerde uyurken terlemek, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Birçok birey gece terlemesinden mustariptir. Gece aşırı terleyen bireyler, uykularından rahatsız olmuş bir şekilde uyanabilirler. Gecenin bir vakti, kıyafetleri ve yatakları ıslak halde uykuları bölünebilir. Bu durum birey için son derece rahatsız edicidir. Bunun birçok sebebi olabilir.
Gece terlemesi, belirli bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hormonal değişiklikler, enfeksiyon, diyabet, nörolojik rahatsızlıklar gibi nedenler gece terlemesine yol açabilir. Çok bilinen bu sebeplerin yanı sıra reflü ve anksiyete gece terlemesi yapabilir. Reflü gece terlemesi yapabilen bir mide rahatsızlığı iken anksiyete ise aşırı stres ve kaygı durumudur. Gece terlemesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Menopoz
- Adet öncesi sendromu (PMS)
- Gebelik
- Kaygılı ve stresli olma durumu
- Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
- Uyku apnesi
- Grip
- Çeşitli kanser türleri
- Felç
- Tiroid sorunları
Bu sebeplerin yanı sıra antidepresanlar, ağrı kesiciler ve steroidler gibi ilaçlar da uykuda aşırı terleme sorununa neden olabilir.
Gece Terlemesi Belirtileri Nedir?
Gece terlemesi yaşayan kişiler, uyku esnasında aşırı derecede terlerler. Uykunun herhangi bir yerinde uyanıp kendilerini sırılsıklam olmuş halde bulabilirler. Gece terlemesinin başlıca belirtileri; ani ateş basması, ciltte kızarıklık ve öksürüktür. Uykuda aşırı terleme belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Ateş
- Öksürük
- İshal
- Belirli bir bölgede ağrı
- Hızlı kalp atışı
Bu belirtilerin hepsi, uykuda aşırı terleme yaşayan bireylerde ortaya çıkmak zorunda değildir. Bu belirtilerden birkaç tanesi ya da tamamı görülebilir.
Uykuda Aşırı Terleme Tedavisi Nasıldır?
Uykuda aşırı terleme, fiziksel ve çevresel nedenlerden kaynaklanabildiği gibi çeşitli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Eğer gece terlemesinin nedeni; aşırı sıcak ortamda uyumak, kalın yatak örtülerinin kullanılması veya kalın ve sıkı giysilerle uyumak ise bunlara dikkat edilmesi gece terlemesinin önüne geçecektir.
Gece terlemesinin nedeni çeşitli hastalıklar veya rahatsızlıklar ise, tedavi yöntemi altta yatan nedene bağlı değişecektir. Örneğin menopoza bağlı gece terlemesinde hormon tedavisi uygulanabilmektedir. Hormon tedavisi, aynı zamanda vajinal kuruluk ve kemik kaybı gibi diğer menopoz semptomları için de uygulanmaktadır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu en uygun yöntemlerle hastalarını tedavi etmektedir. Gece terlemesinin tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
İlaç | Açıklaması |
Antikonvülsan | Nöbetleri kontrol etmek ve engellemek için uygulanır. |
Antidepresan | Sıcak basmalarını tedavi etmek için uygulanır. |
Klonidin | Yüksek tansiyon, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği gibi durumların tedavisinde kullanılır. |
Megestrol | Göğüs ve rahim kanserlerinin tedavisinde, iştahı artırmada ve kilo kaybını tersine çevirmede kullanılır. |
Oksibutinin | İdrar rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. |
Gece Terlemesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir? Kaliteli Bir Uyku İçin Uzman Önerileri
Uykuda aşırı terleme, eğer bir hastalığa ya da rahatsızlığa bağlı değilse kalitesiz bir uykunun göstergelerinden biridir. Kaliteli bir uyku, gece terlemesinin de önüne geçecektir. Kaliteli bir uyku için izleyebileceğiniz belli adımlar bulunmaktadır. Özellikle zamanında uyumak ve ortamı serin tutmak uykuda aşırı terleme durumunu önleyecektir. İşte gece terlemesini önlemek ve kaliteli bir uyku uyumak için uzman önerileri:
- Gece boyunca yanınızda soğuk su bulundurun
- Yatağa girerken hafif ve terletmeyen giysiler tercih edin
- Her gün egzersiz yapmayı ihmal etmeyin
- Geceleri gerektiğinde çıkarabileceğiniz hafif, katmanlı yatak takım örtüleri kullanın
- Yatmadan önce nefes egzersizleri ve meditasyondan yararlanın
- Yastık ya da yatak örtülerine koyabileceğiniz soğutma jelleri kullanın
- Yatak odası vantilatörü kullanın, pencereler açıkken uyuyun
- Baharatlı besinler, kafein ve sigara gibi gece ter tetikleyicilerden kaçının
ETS Tedavisi Nedir?
Birçok insan ellerinin fazla terlemesinden şikayetçidir. Elin aşırı terlemesi, kişinin hayatını zorlaştırabilmektedir. ETS tedavisi, el terlemesi tedavisi ya da el terlemesi ameliyatı olarak bilinen uygulamanın kısaltmasıdır. ETS tedavisi, çoğunlukla avuç içi ya da yüzdeki aşırı terlemenin tedavisinde kullanılır.
ETS tedavisi ile terlemeyi kontrol eden sempatik sinir zinciri bulunur ve çok fazla terlemenin olduğu bölgeye ait olan kısım kesilir veya o bölgeye klips yerleştirilir.
Sık Sorulan Sorular
Uykuda aşırı terleme, başta sıcak olmak üzere çevresel ve fiziksel şartlara bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak da görülebilmektedir. Uykuda aşırı terleme için genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz, terlemenin azalması için doktor tavsiyelerine uyulur. Gece terlemesinin altında yatan neden bir hastalıksa o hastalığın tedavisi uygulandığında gece terlemesi de ortadan kalkabilir.
Uykuda aşırı terleme konusunda merak edilen diğer konular şu şekilde:
Gece Uykuda Aşırı Terleme Neden Olur?
Uykuda aşırı terleme, birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Uykuda aşırı terleme bazen çevresel faktörlere bağlı olarak gelişirken bazen de bir hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Uykuda aşırı terleme sıcağa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi şu durumlardan kaynaklı da meydana gelebilmektedir:
- Enfeksiyon
- Reflü
- Hormonal değişimler
- Uyku apnesi
- Kanser
- Şeker Hastalığı
- Menopoz
- Nörolojik rahatsızlıklar
- Stres bozukluğu
- Alkol kullanımı
Gece Terlemesi Ne Zaman Tehlikeli?
Uykuda aşırı terleme durumunda kişi, gece boyunca çok fazla sıvı kaybeder. Gece terlemesinde kaybedilen suyu bedene tekrar kazandırmak için gün içerisinde çok miktarda su içilmesi gerekmektedir. Gece terlemesine eşlik eden nedensiz kilo kaybı, ağrılar, kronik ve kanlı öksürük, ateşlenme, ishal veya karında ağrı varsa bir uzmana başvurulmalıdır.
Aşırı Terleme Neyin Habercisi?
Uykuda aşırı terleme, birçok sebebe bağlı olabilir. Bu sebepler arasında hastalıklar da olabilir. Aşırı terlemenin nedeni kimi zaman bir hastalıktır. Başka hastalıklara bağlı aşırı terleme durumu görülebilmektedir. Bu hastalıklara obezite, alkolizm, menopoz, diyabet, tiroit, solunum ve kalp yetmezliği örnek olarak gösterilebilir.
Kafanın Aşırı Terlemesi Neden Olur?
Uykuda aşırı terleme durumunda en çok terleyen organlardan biri de kafadır. Uykuda kafa terlemesi; aşırı sıcak bir ortamda uyumaktan, ağır yatak örtüleri kullanmaktan ya da fazla kalın giyinip uyumaktan kaynaklanabilir. Bunların yanı sıra ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar, hormonal değişimler (örneğin menopozda gece terlemeleri görülebilir) veya stresten dolayı da bu durum görülebilir.